22 Февруари, 2012 11:10 1 601 0

Протестите в Афганистан срещу САЩ взеха жертва

  • афганистан-
  • коран-
  • кабул-
  • сащ
Протестите в Афганистан срещу САЩ взеха жертва - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втори ден продължават протестите в Афганистан, отприщени от горенето на Корана от страна на американски военни. Аутодафето предизвика вълна от възмущение в страната и изостри анти-САЩ настроенията. Поне един човек е загинал, а 20 са в болница, предаде Би Би Си.  Демонстрации имаше в Кабул и Джалалабад. Американското посолство в Кабул пък затвори врати.

„Когато американците ни обиждат до такава степен, ние ще минем на страната на бунтовниците“, закани се 18-годишен протестиращ пред Ройтерс.

В столицата Кабул възмутените граждани скандираха „Долу Америка“ и обстрелваха с камъни главната американска военна база в града. Според АФП те нападнали и отряд на полицията. Има сведения и за скандирания в подкрепа на талибаните.

Според данни на Би Би Си в Джалалабад има една жертва. Органите на реда стреляли във въздуха, за да разпръснат гневната тълпа.

Блокиран е и пътят между двата града, който е с важно търговско значение.

Американски военни бяха обвинени вчера, че горят копия на свещената за мюсюлманите книга. Шокиращата новина моментално изкара протестиращи пред базата на САЩ в Баграм. Твърди се, че военните изгорили конфискувани „материали”, чрез които  заподозрени затворници си разменяли съобщения.

Секретарят по отбраната на САЩ Леон Пенета се извини официално на афганистанския народ. „Тези действия не представляват вижданията на армията на САЩ”, заяви Пенета и увери, че американската армия уважава религиозните практики на афганистанците „без изключение”. 

Миналата година 24 жертви взеха масови протести в Афганистан, предизвикани от действията на американски свещеник във Флорида, който изгори Корана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА