Отидете към основна версия

5 156 18

ЦРУ: Албания е бандитският център на Балканите

  • цру-
  • дрога-
  • пране на пари-
  • албания-
  • балкани

Страната е ключова страна за пране на пари, търговия с оръжие, наркотици и мигранти

Снимки: Shutterstock

Централното разузнавателно управление на САЩ в последния си доклад за Балканите описва региона като "експлозив, готов да се взриви", предаде агенция МИА, позовавайки се на албанския в. "Коха йон".

Според ЦРУ Албания все още има проблеми с прането на пари и каналите за контрабанда на наркотици и оръжие и трафик на мигранти. Американското управление смята тази страна за ключова в производството на канабис и транзита на наркотици.

В своя доклад ЦРУ предупреждава за повишен риск от тероризъм в Черна гора, като посочва, че японската секта "Аум Шинрикьо" засилва мрежата си в Черна гора, макар че много от членовете й бяха прогонени от страната преди две години.

Сърбия не е решила граничните си проблеми с Косово, Хърватия и Босна и Херцеговина, се казва в доклада. ЦРУ посочва още, че пътят за транспорт на хероин от Азия в Европа минава през Сърбия и че нейната икономика не е защитена от пране на пари.

В Босна и Херцеговина се води борба с прането на пари и корупцията, но съдебната система е много слаба, пише в доклада на ЦРУ.

Хърватия е транзитна страна за трафика на кокаин от Южна Америка към Западна Европа, посочва ЦРУ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: