29 Октомври, 2018 20:30 5 280 5

В кашони с банани - албански хероин и кокаин за цяла Европа

  • албания-
  • кокаин-
  • трафик-
  • наркотици

Наркобароните от Балканите дълго време пренасяха кокаин и хероин из цяла Европа почти необезпокоявано

В кашони с банани - албански хероин и кокаин за цяла Европа - 1
Снимка: БТА/АР

Наркобароните от Албания дълго време пренасяха кокаин и хероин из цяла Европа почти необезпокоявано. Тесните им връзки с висши политици ги правеха недосегаеми. Един мощен удар на полицията промени ситуацията.

При мащабна операция в 12 градове полицията в Албания успя да разбие мрежа от наркотрафиканти, тясно обвързани с местни политици. По време на операцията са били арестувани 27 души, сред които и трима корумпирани служители на реда.

Претърсени са били 100 жилища, конфискувани са 182,5 килограма опиум. Това бе най-голямата досега операция от този род в Албания, при която бяха разбити общо четири нарокобанди, организирали цялото производство и трафика на наркотиците, както и свързаното с това пране на пари. Полицията продължава да издирва още шестима заподозрени.

Връзки с корумпирани политици

Отделът за борба с тежката престъпност към албанската прокуратура е предоставил на полицията обемист доказателствен материал: записи на подслушани телефонни разговори, хиляди страници с кореспонденция между различни институции в и извън Албания. В центъра на разследването е била една нелегална лаборатория в албанския град Хас, специализирала се в производството на хероин. Оттам наркотиците са били пренасяни зад граница и разпределяни из целия ЕС.

Парите от наркотрафика са влагани в парцели из туристическите курорти на Албания. Прокуратурата твърди, че изпирането на парите от наркотиците е ставало с помощта на високопоставени албански политици. В тази връзка полицията арестува и бившия депутат от управляващата Социалистическа партия Арбен Ндока. Според разследващия журналист Артан Ходжа, депутатът е използвал политическото си влияние, за да фалшифицира документи за собственост, придобивайки по този престъпен начин апетитни държавни земи.

Парцелите са били "купувани" евтино с помощта на фиктивни собственици и препродавани на силно завишени цени. 12 държавни служители и общински политици, които са били подкупени, за да участват в схемата, бяха арестувани през март в Лежа край Адриатическо море. Обвинението към тях гласи: за "присвояване на 235 000 квадратни метра общински земи". Някои от задържаните са членове на управляващата Социалистическа партия, а други - на опозиционни партии.

Бившият генерален директор на затворите Арбен Чуко е обвинен за връзки с групата Шияку - една от разбитите от полицията наркобанди. Според представители на следствието, бившият депутат от Социалистическата партия е получил пари и автомобил, за да прехвърли един осъден за убийство член на групата в друг затвор.

Престъпниците – недосегаеми?

Албанските политици и държавни функционери, замесени в корупционни афери или контрабанда на наркотици, досега имаха славата на недосегаеми. Според годишния доклад на Службата на ООН за борба срещу наркотиците и престъпността /UNODC/, албанските банди държат първото място в световната контрабанда на хероин и марихуана и третото място в контрабандата на кокаин. Но успешното разбиване на четири наркобанди и свързаните с това арести будят надеждата, че ситуацията започва да се променя. Надеждата е, че в бъдеще няма да има вече недосегаеми политици, които са замесени в престъпни действия.

През февруари албанската полиция конфискува 613 килограма кокаин на пристанището в Дуръс. Пратката, скрита в кашони с банани, е била предназначена за Германия. Три месеца по-късно баварската полиция откри и конфискува 1,8 тона кокаин, пристигнали също от Албания. След арестите в Бавария, Германия засили сътрудничеството си с полицейските служби в Албания. Предвиден е и засилен обмен на информации между органите на двете страни с цел подобряване на борбата срещу организираната престъпност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румънците и албанците пред нас

    42 1 Отговор
    И албанците ни минаха вече :) щом там почнаха да се борят с корупцията и трафика, смятай колко сме изостанали ние... Жалко е
  • 2 МВР

    35 1 Отговор
    Как ще ги стигнем...

    Албанците
  • 3 Идрис Лага

    13 10 Отговор
    И пак: Има ли социалисти- редом е престъпността и корупцията!
  • 4 112

    14 0 Отговор
    аааааа, такова... баце нема ама нищо общо с организираната престъпност.
  • 5 9867

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ..държат първото място в световната контрабанда на хероин и марихуана и третото място в контрабандата на кокаин..без сътрудничеството на цру това е невъзможно да мине
Новини по държави: