Отидете към основна версия

3 165 1

Мистериозен вирус убива агнета

  • овце-
  • агнета-
  • шмаленберг-
  • вирус
Агне, заразено от вируса. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди агнета стават жертва на мистериозен вирус във Великобритания. Заразата заплашва да се разпространи в много ферми на Острова. Убиецът е т.нар. „вирус на Шмаленберг“, при който агнетата се раждат или мъртви, или с тежки увреждания, които не им позволяват да оцелеят.

Учените трескаво се опитват да установят причината за заболяването, което дори се предава и на говеда, пише в. „Дейли телеграф“. Не е ясно и как животните предават вируса едно на друго. Симптомите се проявяват едва при раждането. Фермери съобщават, че гледката е покъртителна.

Заразата все още не се е проявила в пълни измерения. Всяка година на Острова се раждат около 16 милиона агнета. Прогнозите са за загуби от около 20 процента на добитъка, което ще е сериозен удар върху бизнеса.

До момента 74 ферми са засегнати от болестта предимно в южните и източни части на страната. Предполага се, че вирусът е „привнесен“ от Япония.

Миналата година заразата се появява в немския град Шмаленберг.

От британския фермерски съюз предупредиха стопаните за възможна катастрофа. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Грип и по прилепите

    За първи път учени откриха грип и по прилепите. Крилати бозайници в Гватемала  са покосени от мутация на грипа с неизвестна още заплаха за чов ...
    29.02.2012
    919
    0