Last news in Fakti

29 Февруари, 2012 16:40 919 0

Грип и по прилепите

  • грип-
  • прилепи-
  • вирус

За първи път учени откриха грип и по прилепите. Крилати бозайници в Гватемала  са покосени от мутация на грипа с неизвестна още заплаха за човека. Не е ясно как заразата се разпространява и колко опасна е, пише в. „Дейли телеграф“.

Някои вирусолози твърдят, че въпросните прилепи прихванали грипа преди столетия, а днес се наблюдават резултати от мутацията  на вируса.

До момента учените не са успели да го изолират и „отгледат“ в лабораторни условия – нито в човешки клетки, нито в оплодени кокоши яйца, както се прави с други щамове на грипа.

За изненадващото откритие съобщават руски учени преди пет години, но така и не успяват да го докажат.

Все пак е възможно вирусът да представлява опасност за човека, ако влезе в контакт с по-обикновени щамове, причинявайки масова епидемия.

Тревожните новини идват от Гватемала, където през 2009 и 2010 година били изследвани 300 прилепа, но с целта да се проучи техния бяс.

Въпросните прилепи се хранят с плодове и насекоми. Не хапят хора. Въпреки това предаването на заразата е напълно възможно, например чрез храна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА