Отидете към основна версия

4 014 21

Македония е полупротекторат на САЩ

  • македония-
  • виктор канзуров.-
  • сащ

Според Виктор Конзуров страната съществува благодарение на Вашингтон

Република Македония е полупротекторат на САЩ, заяви в интервю за предаването „Преди всички“ на програма "Хоризонт" журналистът Виктор Канзуров.

„Държавата съществува само благодарение на Щатите. Падането от власт на ДПМНЕ и на Груевски се случи благодарение на западната намеса. Сама по себе си Македония нямаше да може да го направи, защото хората в Македония имат тези проюгославски и просръбски сантименти. Повечето македонци са такива и ДПМНЕ най-много отговаряше на тяхната идеологическа идентичност“, обясни Канзуров.

Според него основният въпрос сега е какво искат американците - Република Македония или Република Северна Македония.

„Те (САЩ) от време на време подкрепят някаква политическа опция, някакъв политически ход, някакво движение към евроатлантическата интеграция, но идеологическите желания, сантименти в Македония са антизападни. Може би те не се декларират така, но причината да се сключат тези договори и с България, и с Гърция не е толкова в самото име или в някакви проблеми около историята, а в това, че македонците открай време са имали такава национална идентичност, която е атакувана от гръцка, българска, сръбска пропаганда, от албански национализъм. Македонците не могат да проумеят, че тяхната нация се създава някъде в средата на миналия век. Така идват всички проблеми, на които в момента сме свидетели“, обясни журналистът.

Канзуров смята още, че настоящото правителство на Македония въобще не води приятелска политика спрямо България.

„И двете страни на референдума се мобилизират на антибългарска основа“, каза той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: