Отидете към основна версия

3 599 27

Китай – синонизацията в пълен ход: изгорени кръстове и партийни знамена

  • китай-
  • ватикан-
  • католическа църква-
  • си дзинпин

В Шанхай "основните ценности на социализма" се издигат на пешеходната улица пред църквата. Картина на Тайната вечеря е премахната в Хенан. Църковните общности са принудени да пеят патриотични химни. Шаолинският манастир в Шаошан трябва да провежда церемония по издигане на знамето всяка сутрин. Църквите изглеждат все повече като правителствени служби.


В името на синонизацията, за да се създаде християнство с "китайски характеристики", държавните власти изгарят кръстове върху камбанарии, замествайки ги с червените знамена на Китай. Лозунги, възхваляващи партията и ценностите на социализма, са изложени на религиозните сгради, заличаващи свещените образи, които се смятат за твърде "западни".

През последните дни в провинция Хенан кръстът на Протестантската църква беше изгорен в Анянг, друг е разрушен в Хъбей; трети в Луоянг е заменен с червен флаг. Дори католическият център в Анянг трябваше да развее знамето.

В местната църква властите поискали отстраняването на кръста, на картини с калиграфия на стихове от Библията и дори картина на Тайната вечеря.

Подобни събития се провеждат и в Дзянси. Свидетелства, събрани в окръг Кцинюи доказват, че църквите са принудени да развеят националното знаме, да покажат снимка на президента Си Джинпин и лозунги, възхваляващи социализма. Много кръстове са унищожени, включително и на евангелската църква на Джайкен.

Най-малко 40 църкви в Шанграо са били принудени да показват банери, които забраняват проповядването на хора без китайско гражданство и да забраняват влизането на младежи на възраст под 18 години.

В Зейянг властите принудили църквите да възхваляват Китайската комунистическа партия, като пеят патриотични химни на церемония по издигането на знамето и настоявали за концерти с националистически програми.

В района Пудонг в Шанхай Църквата на Хуанкяо на Исус Христос трябвало да покаже лозунга за "основните ценности на социализма".

Десетки домашни църкви са затворени в Шенян и Суджоу, принуждаващи общностите да се присъединят към движението "Тройно самосъзнание" - официалната протестантска общност, която се контролира от правителството.

Синонизацията, лозунгът на Си Дзинпин, цели да принуди всички религии да усвоят китайската култура и преди всичко да се подчинят на властта на комунистическата партия. Според много китайски вярващи "под мантията на патриотизма религиите се изпразват от елементите на тяхната вяра и се разглеждат като политически инструменти в служба на правителството и партията". Католици коментираха: "На този етап с червените знамена, патриотичните песни и забраната за участие на младите хора, църквите изглеждат все повече като правителствени служби".

Нито една религия не може да избяга от тази хомогенизация. Будисткият манастир "Шаолин" в Шаошан вече провежда ежедневната церемония по вдигането на знамето. Цялата китайска будистка асоциация реши да се включи в инициативата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Нов затвор за църквата в Китай

    До края на август всички китайски диоцези трябва да представят на Националната патриотична асоциация (CCPA) и на Съвета на епископите (BCCCC) петгодиш ...
    27.08.2018
    4 280
    8
  • Пекин "покитайчва" религиите

    Уанг Зуоан, директор на Държавната администрация по религиозните въпроси, публикува статия в списание "Qiushi", в която твърди, че чуждестра ...
    24.08.2018
    2 643
    11
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания