Last news in Fakti

29 Август, 2018 14:52 3 592 27

Китай – синонизацията в пълен ход: изгорени кръстове и партийни знамена

  • китай-
  • ватикан-
  • католическа църква-
  • си дзинпин
Китай – синонизацията в пълен ход: изгорени кръстове и партийни знамена - 1

В Шанхай "основните ценности на социализма" се издигат на пешеходната улица пред църквата. Картина на Тайната вечеря е премахната в Хенан. Църковните общности са принудени да пеят патриотични химни. Шаолинският манастир в Шаошан трябва да провежда церемония по издигане на знамето всяка сутрин. Църквите изглеждат все повече като правителствени служби.


В името на синонизацията, за да се създаде християнство с "китайски характеристики", държавните власти изгарят кръстове върху камбанарии, замествайки ги с червените знамена на Китай. Лозунги, възхваляващи партията и ценностите на социализма, са изложени на религиозните сгради, заличаващи свещените образи, които се смятат за твърде "западни".

През последните дни в провинция Хенан кръстът на Протестантската църква беше изгорен в Анянг, друг е разрушен в Хъбей; трети в Луоянг е заменен с червен флаг. Дори католическият център в Анянг трябваше да развее знамето.

Китай – синонизацията в пълен ход: изгорени кръстове и партийни знамена

В местната църква властите поискали отстраняването на кръста, на картини с калиграфия на стихове от Библията и дори картина на Тайната вечеря.

Подобни събития се провеждат и в Дзянси. Свидетелства, събрани в окръг Кцинюи доказват, че църквите са принудени да развеят националното знаме, да покажат снимка на президента Си Джинпин и лозунги, възхваляващи социализма. Много кръстове са унищожени, включително и на евангелската църква на Джайкен.

Най-малко 40 църкви в Шанграо са били принудени да показват банери, които забраняват проповядването на хора без китайско гражданство и да забраняват влизането на младежи на възраст под 18 години.

Китай – синонизацията в пълен ход: изгорени кръстове и партийни знамена

В Зейянг властите принудили църквите да възхваляват Китайската комунистическа партия, като пеят патриотични химни на церемония по издигането на знамето и настоявали за концерти с националистически програми.

В района Пудонг в Шанхай Църквата на Хуанкяо на Исус Христос трябвало да покаже лозунга за "основните ценности на социализма".

Десетки домашни църкви са затворени в Шенян и Суджоу, принуждаващи общностите да се присъединят към движението "Тройно самосъзнание" - официалната протестантска общност, която се контролира от правителството.

Синонизацията, лозунгът на Си Дзинпин, цели да принуди всички религии да усвоят китайската култура и преди всичко да се подчинят на властта на комунистическата партия. Според много китайски вярващи "под мантията на патриотизма религиите се изпразват от елементите на тяхната вяра и се разглеждат като политически инструменти в служба на правителството и партията". Католици коментираха: "На този етап с червените знамена, патриотичните песни и забраната за участие на младите хора, църквите изглеждат все повече като правителствени служби".

Китай – синонизацията в пълен ход: изгорени кръстове и партийни знамена

Нито една религия не може да избяга от тази хомогенизация. Будисткият манастир "Шаолин" в Шаошан вече провежда ежедневната церемония по вдигането на знамето. Цялата китайска будистка асоциация реши да се включи в инициативата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гудьо

    19 30 Отговор
    Браво, така трябва. Какво ги топлят китайците християнството и исляма - все религии на семитски племена. Те си имат тяхни учения и религии, дошли от техния бит и история. Защо е нужно да се кланят на юдейски и арабски измишльотини. Чест им прави, че издигат собствената си държава в култ.
  • 2 Валя

    11 28 Отговор
    Браво бе , да видя как горят инструментите на лудостта е като сбъдната мечта , тия са първите в историята дето заличават невежеството и възхваляват разума , браво . За мен всеки изплюл се върху религиозните лъжи е истински герой
  • 3 Шумчо

    20 1 Отговор
    Комунизмът - най-китайската религия!
  • 4 Шумкарев

    13 1 Отговор
    Повече сърпове, повече чукове ми дайте
  • 5 Batushka

    10 5 Отговор
    Религията е опиум...да живей комунистическия манифест и червената книга на Мао!
  • 6 Реалист

    11 6 Отговор
    Нищо ново - култа към личността е добре познато явление в Китай и рашка. Просто сега му е времето да разцъфти отново. Но историята показва че рано или късно "палачинката се обръща" и тогава....

    Коментиран от #8, #12

  • 7 Dorian

    8 12 Отговор
    Не е редно като европейци да даваме оценка на азиатските нации. В Азия винаги са били в бъдещето. Това, че така възприемат религията, не е нередно.
  • 8 Ауууууу

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    ....... И изведнъж се събуждаш, а чаршафа мокър.
  • 9 Гост до Валя

    17 3 Отговор
    Определено бъркаш религията с култа към личността. Това пак е религия, в центъра, на която е човека със собствените си слабости, пороци и самозабрава! И знаеш ли, почваш да ни отегчаваш със злобните си коментари, в които аз разум не виждам. Дай, по-кротко!

    Коментиран от #11

  • 10 Хитър Петър

    10 6 Отговор
    Гладните комунисти-безбожници и безродници как са се юрнали да хвалят Китай! Не заслужавате свободата която имате щом не сте способни да я оцените.
  • 11 Валя

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Гост до Валя":

    Това че е с политически цели не ми харесва да но поне не е изпъстрено с лъжи за вълшебник , който живее на небето и страда от манията хора да му се унижават в краката . Осъзнавам че съм малко груба , за което се извинявам но религиозните теми ме възпламеняват и трудно бих се отказала от коментари. Ако няма такива като мене гоненето на вещици нямаше да е приключило все още

    Коментиран от #15, #16

  • 12 Друг реалист

    7 9 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Е, и? Какво стана като се обърна палачинката? Руската империя намаля с цели 15%, които и с течение на времето бавно и сигурно си ги възвръща.
    За сметка на това:
    - Комунистическият Виетнам набори Южния такъв;
    - Комунистическият Китай стана икономическа свръхсила;
    - Колониалната система рухна с помощта на руския калашник;
    - Свръхсилата САЩ гордо се е устремила към фалит;
    - Сирия стана руски протекторат за първи път в историята;
    - Кореите вървят към обединяване по инициатива на комунистическата. Янки гоу хоум!
    Та пак си помисли дали палачинката се е обърнала.


    За сметка на това:
  • 13 Валя

    7 6 Отговор
    В никакъв случай не възхвалявам комунизма или фашизма или съответните им диктатори ,но харесвам ликвидирането на недоказани твърдения за чудеса и разни егоистични създатели
  • 14 Валя

    7 6 Отговор
    Всъщност като се изключат репресиите,терора и манията за тотално подчинение комунизма не е чак толкова лоша идея

    Коментиран от #17

  • 15 аналитик

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Валя":

    Но, защо се мъчите да отречете Бог, както зККП? Той не иска ДДС, Каско, Гражданска, ЗпО.. Седи си на небето, клати си краката и се кефи колко ненормални сме хорста да търпим такъв откачен свят, който сме създали.
  • 16 аналитик

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Валя":

    Но, защо се мъчите да отречете Бог, както зККП? Той не иска ДДС, Каско, Гражданска, ЗпО.. Седи си на небето, клати си краката и се кефи колко ненормални сме хорста да търпим такъв откачен свят, който сме създали.

    Коментиран от #18, #27

  • 17 Гудьо

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Валя":

    А аз, понеже ме кефиш, те каня на кафе.

    Коментиран от #19

  • 18 Валя

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "аналитик":

    А точно , хората са го създали и като се има впредвид че дълги векове религиозните са били мнозинство аз лично го преписвам именно на тях , тая концепция за Бог толкова ги е извратила че са се превърнали в зверове без да подозират и ей го резултата . За съжаление е късно за ремонт
  • 19 Валя

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гудьо":

    Супер , трогната съм кога и къде

    Коментиран от #20

  • 20 Гудьо

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Валя":

    Където ти кажеш, все пак си дама. Аз ще се съобразя с твоето желание.

    Коментиран от #21

  • 21 Валя

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гудьо":

    Виж сега аз си въобразявам че ще е лесно но всъщност не е , гледам две съседски дечица , нека започнат училище и тогава ще си спретнем среща , на мен лично ми допада идеята да си поговоря с някой трезвомислещ , хората около мен ме смятат за доста странна птичка но знаят че съм честна и почтена . Устройва ли те моят план ?

    Коментиран от #22

  • 22 Гудьо

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Валя":

    Напълно ще се съобразя с теб, но как ще си комуникираме? Как бих могъл да те открия?

    Коментиран от #23

  • 23 Валя

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гудьо":

    В последните няколко месеца не пропускам да оставя коментар под статиите свързани с религии , ще продължавам да го правя , някак си се чувствам задължена а и в крайна сметка всеки човек си има някакви мании . аз съм Валя и други имена не съм ползвала , няма начин да не ме откриеш

    Коментиран от #24

  • 24 Гудьо

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Валя":

    Много ще се радвам да се запознаем на живо, наистина! Определено с теб имаме еднакви възгледи... Ще следя кога отново ще се появиш и ще пиша.

    Коментиран от #26

  • 25 Бравос на китайците

    0 1 Отговор
    Затова са номер едно.
    Усетили са, че християнството е тумор и го унищожават овреме.
  • 26 И ще разцъфне джендърска любоФ

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гудьо":

    :)))))))
  • 27 Той иска само

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "аналитик":

    Волни дарения за църквата. Кой колкото може, но от сърце
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания