Last news in Fakti

24 Август, 2018 23:03 2 627 11

Пекин "покитайчва" религиите

  • тайван-
  • китай-
  • религия-
  • покитайчване-
  • католицизъм-
  • църква-
  • комунизъм

Уанг Зуоан, директор на Държавната администрация по религиозните въпроси, публикува статия в списание "Qiushi", в която твърди, че чуждестранните сили нямат право да доминират китайските религиозни дела, като призовава за „покитайчване“.

В статията се казва, че няма взаимопроникване между китайските религии и чуждестранните такива. Китайските религиозни групи и религиозни дела не подлежат на чуждо влияние. „Що се отнася до религиозните въпроси, трябва да поддържаме ръководната роля на Комунистическата партия, да настояваме за отделянето на църквата от държавата, да гарантираме, че религията не трябва да се меси в административните, съдебните и образователните работи. Необходимо е да продължаваме да противостоим на чуждестранните сили, които използват религията като средство за проникване“.

Според Съюза на католическите азиатски новини, до края на този месец всички католически енории в Китай трябва да представят петгодишен план на Китайската патриотична католическа асоциация (КПКА) и на Епископската конференция на католическата църква в Китай (ЕККЦ) и да докладват за работата си в посока на „покитайчването“. КПКА и ЕККЦ също изготвят петгодишен национален работен план относно приемането на водещата роля на Китайската комунистическа партия в религиозния живот. Всички предвидени мерки в него трябва да бъдат под ръководството именно на КПКА и ЕККЦ. Планът и мерките имат за цел да контролират и да се справят с опозиционните нагласи в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 stupid dog

    3 4 Отговор
    Няма как да има взаимопроникване техните с чуждите религии!Интересен народ със интересна религия!От документалните филми имам представата!
  • 2 Антисоциалист

    0 6 Отговор
    Господа, може да изглежда странно китайската комунистическа партия да управлява религиозни дела в Китай, но след като тя управлява държавата Китай, то тя трябва да го прави. Преди 1989 г. други управляващи комунистически партии също го правеха, защото РЕЛИГИЯТА, т.е. системата за верски правила на живот е съществена в държавата и управляваща държава партия не бива да подценява нещо с тази същност и толкова съществено. Една подробност - привидно малка. Армейският генерал Добри Джуров - министър на отбраната, атеист и "комунист" (от коя ли несъществуваща у нас комуна?!), в началото на прехода се кръстеше публично в храма "Александър Невски" - София, България, като дойде времето на управниците от БКП да стават капиталисти. Кого излъга? Никого! Тъпо, нали! Не става ни за партийна пропаганда, ни за журналистически басни. Комунист китайски министър на отбраната не е правил такива идиотизми, защото причина да се подчини на консултантски заповеди да се занимава с циркаджийство. Цирк е едно, управление е друго и "Всекиму своето"! За този български министър на отбраната - цирк, за китайския такъв - управление, та с танкове. И... Китай е втората световна и икономическа и военна сила. И затова "Всекиму своето" - по Библията.... Религии, а?
  • 3 Браво на чайниците

    2 7 Отговор
    Напипали са ваксата. Ще гонят християните.

    Коментиран от #5

  • 4 Турска поговорка

    6 6 Отговор
    Вържи попа да е мирно селото.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Валя

    4 3 Отговор
    Религиите и сляпата вяра въобще нямат място та планетата

    Коментиран от #8

  • 7 Д'мин

    4 0 Отговор
    Преобладаващата религия в Китай е Конфуцианството, следвана от Даоизма. И двете са повече философии отколкото религии, макар, че едното не изключва другото. Сложна работа. Ама за да се вдяне това нещо трябва да се прочете нещо от сорта на Дао дзъ-Дзин на Лао Дзъ, истинското му име е Ли Ер. И двете нямат нищо общо с разбирането ни за религия.

    Коментиран от #9

  • 8 аналитик

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Валя":

    Аз съм религиозен, бейби и искам да напусна планетата, но мафията Тиквурници, Червени пентаграми, Билдерберги не ни дава да си построим совалки. Искат само за тях, а от нас крадат злато, сребро, мед, и ни натрисат ЕК, ГЕРБ, БСП, ДПС, ИДИЛ,... комунизми, фашизми и други простотии, за да ни мачкат, трепят и пречат. Инаще щях да замина и нямаше да се върна, докато тия и като тях не измрат. А, като гледам от хилядолдтия, зомбират и мачкат хората и обират хубавоге неща. Един астероид би ги плдсетил, че не са желани, но пък би заличил всичко. И без астероид може, но пак би загинало всичко. Хайде, ако имаш кораб, ела ме вземи и ще се махнем лт противната мутренска човешка система, узурпирана от мафията за техни облаги!??? Обещавам да не споменавам за Бог, понеже и аз намразих това пречещо духче. Ще си направим феймъли атеисти на друга звезда - без държави мутри, без ГО, без КАТ, полис, армии, НАП, НОИ, ЗК... без МУТРИ. ОК?

    Коментиран от #10

  • 9 аналитик

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Д'мин":

    Всичко е религия. Религион, означава светоразбиране. Аз също съм и Конфуцианец к Даоист, Дъновистите са такива. Това са свдторазбирания по природата. Останалите също живеят по природата, но се оставят мафиоти да ги зомбират, чд Можамед и Йисус са правилното, а не са. Конфуцийанството и Дъновизма, са като прабългарските разбирания - опознай свдта и следвай пътя! А ИДзин са промените в шфиродата, изобразявани като Ин и Ян грами по комбинации.

    Коментиран от #11

  • 10 Валя

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "аналитик":

    Идеята ти е направо страхотна но както ти казваш трудно изпълнима
  • 11 Д'мин

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "аналитик":

    Публикувано във факти.бг: свдта и следвай пътя!
    Това е в основата на Даоизма-Тао. Пътя е Началото,Вселената, Земята, Живота. Според тях трябва да следваш Пътя,като си в синхрон с него, а не да се опитнаш да го промениш. Не съм нито даоист, нито християнин, нито мюсюлманин, нито дъновист. Атеист съм, просто се интересувам от...интересни неща.