Отидете към основна версия

6 493 28

Смяна на лидера в Донецката народна република

  • александър захарченко-
  • дмитрий трапезников-
  • донецка народна република-
  • украйна

Дмитрий Трапезников наследява ликвидирания досегашен ръководител на "републиката" Александър Захарченко

Снимки: БТА/АР

За временен ръководител на провъзгласената от проруските сепаратисти в Източна Украйна Донецка народна република (ДНР) съгласно нейната "конституция" бе избран "вицепремиерът" Дмитрий Трапезников, предаде ТАСС.

Новината бе съобщена на брифинг в Донецк след извънредно заседание на "правителството" на ДНР, свикано след убийството при експлозия в града днес на досегашния лидер на "републиката" Александър Захарченко.

"Конституцията" на ДНР предвижда именно "вицепремиерът" на "републиката" да бъде неин временен ръководител в случай на предсрочно прекратяване на правомощията на лидера.

Дмитрий Трапезников е роден през 1981 г. в Съветския съюз, в град Краснодар, сега в Южна Русия. На следващата година семейството му се премества в Донецк, посочва ТАСС.

Трапезников има три висши образования - в областта на промишленото и гражданското строителство, по икономика и по право. Той е бил мениджър във футболния отбор Шахтьор (Донецк), заемал е ръководни постове в големи бизнес структури, а в периода 2010-2012 г. е бил заместник-председател на съвета на Петровски район в Донецк, сочи още справката на ТАСС.

Агенцията отбелязва, че "след преврата в Украйна през 2014 г." (Трапезников) подкрепя движението за свобода на Донбас и се включва в опълчението". Оттогава заема редица постове в управлението на т. нар. ДНР.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: