Отидете към основна версия

2 057 33

Порошенко ще кръсти улица на Маккейн

  • петро порошенко-
  • джон маккейн-
  • сащ-
  • улица-
  • украйна-
  • сенатор

Жест към починалия сенатор

Снимка: БТА/ AP

Украинският президент Петро Порошенко иска да преименува улица в Киев на покойния американски сенатор Джон Маккейн, съобщиха от канцеларията на държавния глава, пише Washington Examiner.

Порошенко ще поиска от партиите в местния парламент да подкрепят инициативата му за преименуване на улица Иван Кудрия на Маккейн, заяви Ирина Луценко, помощник на президента. Американският сенатор почина на 81 години.

Руските медии са възприели този жест като отдаване на почит на прочутия сенатор и политическо заяждане с Русия. В основанията си за действието, депутатите от „Блока Петро Порошенко“ (БПП) са посочили подкрепата на Маккейн за Майдана, който доведе до продължаващия и досега конфликт в Източна Украйна.

„Трудно е да се намери по отдаден и лоялен приятел на Украйна“, заяви изтъкнатият украински депутат Артур Герасимов пред местните медии. „Много украински политици не отидоха на фронтовата линия, а Джон Маккейн беше с украинската морска пехота в новогодишната нощ, въпреки стрелбата“, посочи той, предаде „Фокус“. Сенаторът посети украинските военни в новогодишната нощ на 2016 година, в отговор на присъединяването на Крим към Русия и събитията в Източна Украйна. „Ние стоим с тях в борбата им срещу агресията на Путин“, написа тогава Маккейн.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: