Отидете към основна версия

4 834 18

Личен мотив стои зад отравянето на Скрипал

  • сергей скрипал-
  • анатолий чепига-
  • русия-
  • отравяне-
  • мотив-
  • личен-
  • гру-
  • агент

Шпионски игри

Снимка: БТА/ AP

Нападателят на Сергей Скрипал Анатолий Чепига може да е имал и личен мотив да извърши атаката пише британският вестник The Times. Полковник Анатолий Чепига е завършил Висшата военна академия за разузнаване, като е служил три пъти активна служба по време на войната в Чечения.

Военен ветеран с дълга поредица от отличия и медали, той изглежда е бил професионален военен от специални сили, преди да се издигне в редиците на могъщата военна разузнавателна служба на ГРУ, предаде „Фокус“. Неговата кариера всъщност е поразително подобна на тази на Сергей Скрипал, също полковник от ГРУ, когото се смята, че се е опитвал да отрови. И това може да е много важно в продължаващото разследване на опит за убийство.

Сергей Скрипал също е бил на активна военна служба, макар и в Афганистан 20 години по-рано. Той също е награждаван ветеран , издигнал се до полковник. Въпреки това, вместо да остане лоялен към ГРУ, той реши да работи за MI6, като предаде, както се казва, „целият указател" на работещите в ГРУ в Европа. Много от тях бяха служили заедно с него в Афганистан или по-късно в Чечения. Някои разузнавателни анализатори смятат, че личното отмъщение може също да има значение в опита за отравяне. Както и в много други конфликти, ветераните от афганистанските и чеченските кампании споделят обвързаност и лоялност.

Сергей Скрипал е нарушил тази връзка и така е спечелил гнева на бившите си другари по оръжие. Ако тази теория е точна, тогава изборът на полковник Чепига като един от опитните убийци следва силна, частично символична логика: изберете лоялен ветеран да извади нелоялен и да „накаже“ предателя. Всъщност кариерата на полковник Чепига е толкова близка до тази на полковник Скрипал, че тук изниква и друга възможност: Чепига може би е познавал лично човека, когото е изпратен да убие.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания