Отидете към основна версия

995 1

Русия се готви за нови протести

  • русия-
  • путин-
  • протести

Масови арести на опозиционери след снощните демонстрации

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Освободени бяха някой от руските опозиционери, задържани снощи заради неразрешени протести в Москва и Санкт Петербург. Повечето обаче остават в ареста. Опозиционните сили предадоха за около 1000 арестувани, докато полицията контрира, че те са едва 250.

Участниците в протеста, който се състоя на Пушкинския площад, поискаха резултатите от президентските избори в Русия да бъдат обявени за невалидни. Сред задържаните бяха знакови опозиционни фигури като Алексей Навални, Иля Яшин и  Сергей Удалцов, който заяви, че няма да си тръгне от площада, докато не си отиде Путин.

Това беше първата проява на недоволство от проведения в страната президентски вот,  който беше спечелен от Владимир Путин. Въпреки жестоката разправа, заявки за митинги са подадени пред местните власти и за четвъртък, петък и събота.

Посланикът на САЩ в Русия Майкъл Макфол разкритикува действията на силите за борба с масови безредици спрямо активистите.

„Тревожно е да се видят арести на мирни демонстранти на Пушкинския площад. Свободата на събирането и свободата на словото са универсални ценности”, заяви Макфол.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини