Last news in Fakti

6 Март, 2012 08:13 991 1

Русия се готви за нови протести

  • русия-
  • путин-
  • протести

Масови арести на опозиционери след снощните демонстрации

Русия се готви за нови протести - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Освободени бяха някой от руските опозиционери, задържани снощи заради неразрешени протести в Москва и Санкт Петербург. Повечето обаче остават в ареста. Опозиционните сили предадоха за около 1000 арестувани, докато полицията контрира, че те са едва 250.

Участниците в протеста, който се състоя на Пушкинския площад, поискаха резултатите от президентските избори в Русия да бъдат обявени за невалидни. Сред задържаните бяха знакови опозиционни фигури като Алексей Навални, Иля Яшин и  Сергей Удалцов, който заяви, че няма да си тръгне от площада, докато не си отиде Путин.

Това беше първата проява на недоволство от проведения в страната президентски вот,  който беше спечелен от Владимир Путин. Въпреки жестоката разправа, заявки за митинги са подадени пред местните власти и за четвъртък, петък и събота.

Посланикът на САЩ в Русия Майкъл Макфол разкритикува действията на силите за борба с масови безредици спрямо активистите.

„Тревожно е да се видят арести на мирни демонстранти на Пушкинския площад. Свободата на събирането и свободата на словото са универсални ценности”, заяви Макфол.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойка

    1 0 Отговор
    нека не са 250 ,нека са 2,500 протестиращите. нормално. някои не искат Путин. Но на фона на милионите руснаци, дали гласа си за Путин са просто жалки. Ясно е ,че по никакъв начин не могат да предизвикат нови избори. На какво основание?? 64% са За Путин и това решава проблема. най много иска нови избори този с трите процента. Смехотворно.