Last news in Fakti

10 Март, 2012 14:22 1 193 3

Хиляди в Москва: Путин? Не, благодаря (обновена)

  • русия-
  • владимир путин

Значително по-малко противници на Путин протестират

Хиляди в Москва: Путин? Не, благодаря (обновена) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко хиляди души се събраха в Москва на поредно протестно шествие срещу новия – стар президент Владимир Путин. Те настояват да се проведат нови избори за държавен глава.

С бели балони и наметала, символите на недоволството срещу бившия агент на КГБ, протестиращите отново надигат глас срещу опорочените, според тях, избори и нечестната победа, коментира Ройтерс. Съмнения за честността на вота в Русия изразиха и международни наблюдатели. 

Протестът ще е показателен за бъдещето на опозицията и способността й да се задържи единна след преизбирането на Путин. Настроението днес не е толкова горещо, както на предишните анти-Путин протести. Днес на улицата излязоха между 10 000 и 20 000 души, което бледнее в сравнение на големия декемврийски протест, подкрепен от 100 000 души.

Лидерът на либералната опозиция Григорий Явлински, чието правото да участва в изборите му бе отказано, призова хората към търпение, докато се смени държавния управленски модел.

„Ако тази система се е изграждала в продължение на 15 години, то ние ще имаме нужда от 3, 4 или 5 години, за да я премахнем“, заяви Явлински.

Владимир Путин получи 64 % или 45 млн. гласа на първия тур на президентските избори. Основният му съперник - комунистът Генадий Зюганов остана далеч назад със 17 на сто от гласовете.

Трети се нареди олигархът Михаил Прохоров със 7,6 % подкрепа. След него идват националистът Владимир Жириновски и центристът Сергей Миронов, съответно с 6,2 и 3,6 на сто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 руснака

    0 0 Отговор
    на кой декемврийски митинг на опозиция е имало 100 000 души??? айде, нека да не е "декемврийски", на кой митинг на опозиция изобщо, е имало 100 000 души??? На Явлинский не му е "отказано в правото му" да се кандидатира, отказаха му, защото 25% от подписите дадени в подкрепата му - бяха фалшиви! вие проверявате ли информация изобщо преди да я публикувате?
  • 3 Атанас Велики

    0 0 Отговор
    Бе кво: Не благодаря... Кой ги пита тия ?!?! Те са малцинство и трябва да се съобразяват с желанието на мнозинството! Това се прави по целия свят и е съвсем нормално! Разбирам за последните 10 години да нямаше никакъв прогрес, но всъщност цифрите са направо очарователни! Нямат никакво право за каквито и да е претении!