Last news in Fakti

5 Март, 2012 09:22 1 572 2

Путин триумфално се завърна в Кремъл /Обновена/

  • владимир путин-
  • избори-
  • президент-
  • русия-
  • дмитрий медведев
Путин триумфално се завърна в Кремъл /Обновена/ - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент и настоящ премиер Владимир Путин се завръща отново в Кремъл за 6 годишен мандат, обобщават световните медии резултатите от проведените в неделя в страната избори за държавен глава.

Той получава 64 % или 45 млн. гласа на първия тур на президентските избори. Основният му съперник - комунистът Генадий Зюганов остана далеч назад със 17 на сто от гласовете.

Трети се нареди олигархът Михаил Прохоров със 7,6 % подкрепа. След него идват националистът Владимир Жириновски и центристът Сергей Миронов, съответно с 6,2 и 3,6 на сто.

Всички опоненти на Путин, с изключение на Зюганов, му честитиха победата. Самият той обяви изборния си триумф в емоционална реч в Москва пред над 100 хиляди свои поддръжници и в компанията на досегашния държавен глава Дмитрий Медведев.

„И тази победа никога няма да я предадем!", заяви при предаването на микрофона на премиера президентът Дмитрий Медведев.

„Благодаря на всички, които казаха „Да" за една велика Русия. Преди вота ви попитах дали ще спечелим... Ние спечелихме!", заяви Владимир Путин.

„Това бяха не просто избори за президент на Русия, това беше много важен тест за всички нас, за целия наш народ. Това беше тест за политическа зрялост, самостоятелност и независимост", подчерта Владимир Путин. "Показахме, че на нас никой нищо не може да ни налага. Показахме, че нашите хора наистина могат да различат желанието за нещо ново, за обновление от политическите провокации, които си подставят само една цел – да сринат руската държавност и да узурпират властта. Руският народ показа, че такива варианти и сценарии не минават на наша земя. Не минават!". Твърдо заяви Владимир Путин.

59-годишният Путин беше видимо развълнуван и дори по лицето му се стичаха сълзи – признак на емоция, какъвто рядко се вижда от страна на силния човек в руската политика. Сълзите бяха истински, но бяха причинени от вятъра, коментира самият той.

Опозиционери обвиниха Путин в преиграване. Победителят в президентския вот отговори и на нападките за измами в изборния ден така: „Спечелихме в една почтена и честна битка."

Политически анализатори отбелязват, че силният човек в Кремъл получава по-малко от 50 % в Москва, но за сметка на това компенсира с 100 % подкрепа в Чечня. Резултатът в кавказката република поставя въпроса за честността на изборния процес.

Тревожни сигнали за популярността на Путин дойдоха и от Далечния изток. Този факт е обезпокоителен на фона на активността на премиера през последната година в района.

Владимир Путин е готов за диалог с опозицията, заяви пред журналисти говорителят му Дмитрий Песков. "В дневния си ред и ежедневната си работа той никога не изключваше диалога с опозицията и се намираше в постоянен контакт. Няма съмнения, че той ще продължи тази работа", каза Песков. "Путин бе и остава абсолютен прагматик и в политиката, и във всички други сфери", добави говорителят.

На три пресконференции в Москва представители на международните наблюдатели заявиха, че не са констатирани значителни нарушения по време на изборите. В същото време опозиционни групи и неправителствени организации съобщиха за 3000 нарушения.

Бойко Борисов поздрави Владимир Путин за избирането му за президент на Руската федерация

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати поздравителна телеграма до Владимир Путин по повод избирането му за президент на Руската федерация. Премиерът поднася своите искрени пожелания за успешна и ползотворна дейност в името на благото на руските граждани, за мира и сътрудничеството в Европа и в света.
„Вярвам, че и занапред ще продължите да отделяте сериозно внимание на развитието на приятелските българо-руски отношения и да давате Вашия активен принос за разширяването и задълбочаването на взаимноизгодното сътрудничество между България и Русия във всичките му измерения. Бих желал да изразя увереност, че на базата на изградените между нас отлични отношения, чрез открития и прагматичен партньорски диалог, заедно ще продължим да търсим и ще намираме най-правилните решения на въпросите от взаимен интерес за нашите страни и народи”, пише в писмото до новия руски президент министър-председателят Бойко Борисов.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати поздравително писмо до Владимир Путин по повод избирането му за президент на Руската федерация.

“Вярвам, че заедно ще успеем да дадем принос за развитието на приятелските българо-руски отношения и сътрудничество, които се основават на  историческата и културната близост между нашите два народа. Убеден съм, че ще работим в интерес на дългосрочните  отношения между България и Русия във всички области, на основата на прагматичния диалог, откритостта, партньорството и взаимния интерес”, заявява в писмото си българският държавен глава.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 соти

    0 0 Отговор
    А кой да е?????? ПРОДАЖНИК НА АМЕРИКАНЦИТЕ ЛИ??????? Като наште управници????
  • 2 дедо стефчо

    0 0 Отговор
    Putin e opianen ot vlastta :)