Отидете към основна версия

1 838 8

Македония влиза в НАТО догодина?

  • йенс столтенберг-
  • нато-
  • македония-
  • членство

Поводи за оптимизъм

Снимка: БТА/ AP

Преговорите за приемането на Македония могат да приключат през януари догодина и в началото на 2019 година страната може да се присъедини към НАТО. Това заяви на пресконференция генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

„Всички внимателно проследихме съвещателното допитване в Бившата югославска република Македония. Приветствам постигнатото одобрение за споразумението от Преспа. Скопие трябва да определи следващите стъпки“, посочи генералният секретар след проведения референдум. Той бе с ниска избирателна активност, но огромна част от македонците (над 90%) подкрепиха споразумението.

„Готови сме да приветстваме страната като 30-ия член на НАТО, но това може да стане само с одобрение на споразумението от Преспа. Преговорите за членство в НАТО започнаха, очакваме да ги приключим през януари догодина. Когато одобрението на споразумението завърши, може да подпишем протокол с Македония. Рано догодина страната може да се присъедини към алианса. Призовавам всички да проявят отговорност и да използват тази възможност“, добави Столтенберг.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: