Отидете към основна версия

2 276 14

Япония: Промяна в конституцията за по-силна армия

  • япония-
  • премиер-
  • абе-
  • конституция-
  • промяна

Японският премиер иска разширяване правата на военните

Снимка: АР/БТА

Да бъде променена следвоенната пацифистка конституция на страната. За това ще продължи да настоява премиерът на Япония Шиндзо Абе. По време на ежегодния преглед на боеспособността Абе заяви пред 4000 войници, че промените са необходими с цел вдъхването на повече гордост на военнослужещите. „Вие си извоювахте доверието на обществото и сега е време ние, политиците, да изпълним дълга си и да създадем възможност да изпълняват задълженията си с гордост”, каза той.

През септември Абе беше преизбран за лидер на управляващата Либералнодемократическа партия. Така той си осигури още 3 години на премиерския стол. Абе иска да бъде добавена точка към чл.9 на конституцията на Япония, с който да се забрани използването на военна сила за уреждане на международни спорове и изрично да се разреши съществуването на японски въоръжени сили, които сега се наричат Сили за самоотбрана и са ограничени права.

Редица японски консерватори са на мнение, че написаната от САЩ японска конституция е унижение за страната, което тя е била принудена да понесе поради загубата си във Втората световна война.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: