14 Октомври, 2018 11:53 2 257 14

Япония: Промяна в конституцията за по-силна армия

  • япония-
  • премиер-
  • абе-
  • конституция-
  • промяна

Японският премиер иска разширяване правата на военните

Япония: Промяна в конституцията за по-силна армия - 1
Снимка: АР/БТА

Да бъде променена следвоенната пацифистка конституция на страната. За това ще продължи да настоява премиерът на Япония Шиндзо Абе. По време на ежегодния преглед на боеспособността Абе заяви пред 4000 войници, че промените са необходими с цел вдъхването на повече гордост на военнослужещите. „Вие си извоювахте доверието на обществото и сега е време ние, политиците, да изпълним дълга си и да създадем възможност да изпълняват задълженията си с гордост”, каза той.

През септември Абе беше преизбран за лидер на управляващата Либералнодемократическа партия. Така той си осигури още 3 години на премиерския стол. Абе иска да бъде добавена точка към чл.9 на конституцията на Япония, с който да се забрани използването на военна сила за уреждане на международни спорове и изрично да се разреши съществуването на японски въоръжени сили, които сега се наричат Сили за самоотбрана и са ограничени права.

Редица японски консерватори са на мнение, че написаната от САЩ японска конституция е унижение за страната, което тя е била принудена да понесе поради загубата си във Втората световна война.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    8 12 Отговор
    Самураят се събужда! Крайно време беше. Високо технологична армия със уникално самопожертвователен персонал - камикадзе все още са легенда. Нищо добро не ги чака рашките и китайците.

    Коментиран от #2

  • 2 Borislav Popov

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Крайно време е да се събудят тия и да изринат краварите от там.

    Коментиран от #3

  • 3 Реалист

    3 14 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Първо с помощта на америте ще изринат орките от Сахалин и Курилите а след това е ред на чайниците. Японците са наясно кой ги измъкна икономически след войната от блатото. Втори път няма да направят грешка да воюват с американците. А и рашките им заграбиха острова а не американците.

    Коментиран от #5

  • 4 ГосТ

    15 2 Отговор
    Явно им е писнало от миризмата на каубоите на острова. " Редица японски консерватори са на мнение, че написаната от САЩ японска конституция е унижение за страната". А Германия кога ?
  • 5 Borislav Popov

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Други вицове да знаеш ? Нещо за връщането на Аляска ?

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Borislav Popov

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Нещо хептен си се омотал ! С какво ходят краварите до МКС ? Скачат на батут ? Ама стане ли едно положение там - отиде Аляска. Краварите няма да могат да я защитят . Нищо че имат много бази. Голяма армия - ама разпокъсана. Ще дойде ден когато джапанките че бъхтят краварите като шкембе у дувар.
  • 8 Самурай

    1 2 Отговор
    Първо -конституцията на Япония не е писана от САЩ
    Второ -САЩ от години настояват Япония да има по голяма, по силна армия ,без съществуващите ограничения.

    Коментиран от #10

  • 9 ГосТ

    2 1 Отговор
    Хахаха,е са путинката ако има малко мозък в главата,ще се споразумее за тея пусти Курили,тъкмо на ски/сноуборд ще може да се ходи там свободно и от двете страни (защото за това наистина са прекрасни) и ще им продаде и на тях малко ракети,да имат ;)
  • 10 ГосТ

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Самурай":

    А от кой е дописвана конституцията, която влиза в сила 47г ? Второ,японската армия е достатъчно силна, предвид че по боеспособност е на едно от челните места. Мисля че тук по скоро става въпрос за промяна в ограниченията, отколкото за превъоръжаване. А предвид ракетната заплаха от Северна Корея,най изгодно за тях би било да помислят за С 400 или 500 ;)
  • 11 Д-р Дулитъл

    0 2 Отговор
    Borislav Popov може ли да ни разкажеш как Русия ще превземе Аляска , че ми стана интересно

    Коментиран от #12

  • 12 Rommel

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Д-р Дулитъл":

    ами ако решат докато си бръкнеш в носа вече ще е превзета

    Коментиран от #13

  • 13 Бармалей

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Rommel":

    Това в новата серия на Ну погоди ли си го гледал ?
    😁

    Нещо не бързат да решават такива неща ,гледам ,нещо влага им държи
  • 14 mediator37

    0 1 Отговор
    Ако едно оръдие бяха гръмнали японците през ноември 1941г. СССР и сегашна Русия нямаше да ги има. Само да бяха гръмнали, нищо друго да не правят, никаква атака, само един снаряд. А те нищо.
    За благодарност Сталин им взе Курилите. Долно.
Новини по държави: