Отидете към основна версия

2 220 28

Меркел: Засилва се антисемитизма

  • ангела меркел-
  • германия-
  • антисемитизъм-
  • евреи-
  • канцлер

Трябва да се предприемат действия срещу расизма, каза тя

Снимка: БТА/ AP

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че в Германия се засилва антисемитизмът и отново заяви, че трябва да се предприемат решителни действия срещу расизма, ксенофобията и социалното изключване. Това стана на церемония, организира днес по повод 80-годишнината от Кристалната нощ, предаде ДПА.

"В Германия отново има процъфтяващ еврейски живот", каза Меркел на церемонията в най-голямата синагога в Берлин. "Но същевременно сме свидетели на тревожен антисемитизъм, който заплашва еврейския живот в нашата страна и други места по света, които се смятаха за сигурни", заяви тя.

"За жалост, почти свикнахме с факта, че всяка еврейска институция трябва да бъде охранявана или специално пазена от полицията", каза Меркел. "Но ние изпитваме страх от нападенията срещу хора с еврейски шапчици и сме шокирани от нападението през август срещу еврейския ресторант в Кемниц, извършено с десни подбуди", заяви тя.

Подобни криминални деяния на антисемитска основа навяват "лоши спомени за началото на преследванията срещу евреите през 30-те години", каза канцлерът. "Държавата трябва да действа решително и последователно срещу езика на омразата, социалното изключване, антисемитизма, расизма и десния екстремизъм", каза Меркел. "По същия начин държавата трябва да действа последователно, когато омразата срещу евреите и Израел, било то вербална или невербална, се проявява от живеещи в нашата страна хора с различен религиозен и културен произход", заяви тя.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • И пак за всичко са виновни евреите?

    Европа е възмутена от антисемитските нападки срещу френския философ Финилкраут. Но който сега е изненадан, очевидно е бил сляп за случващото се не от ...
    22.02.2019
    6 607
    75
Новини по държави: