22 Февруари, 2019 20:30 6 555 75

И пак за всичко са виновни евреите?

  • евреи-
  • антисемитизъм-
  • холокост

Инцидентът в Париж се нарежда в една по-голяма поредица от ужасни антисемитски прояви

И пак за всичко са виновни евреите? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европа е възмутена от антисемитските нападки срещу френския философ Финилкраут. Но който сега е изненадан, очевидно е бил сляп за случващото се не от вчера и в Европа, и в САЩ, пише Мартин Гак в коментара си.

Антисемитските нападки срещу философа Ален Финкилкраут по време на протестите на т.нар. "жълти жилетки" в Париж носят всички типични белези на насилие срещу евреи по улиците на Европа - такова, каквото го познаваме от 30-те и 40-те години на миналия век. Гледката на възрастен човек с очила, обграден от маршируваща тълпа в униформи, за да бъде обиждан и освиркван, е шокиращо потвърждение за надигащата се вълна от антисемитизъм от двете страни на Атлантика. Само че тази картина на яростен национализъм, който след кръстоносния поход срещу мигрантите сега пак се насочва към традиционния си обект на омраза - евреите, не е изненадваща.

Инцидентът в Париж се нарежда в една по-голяма поредица от ужасни антисемитски прояви. Нека изброим само някои от тях: изявлението на шефа на парламентарната фракция на "Алтернатива за Германия" Александър Гауланд, че Холокостът бил само една "курешка" в германската история; участието на неонацистки групи в официалното шествие във Варшава по повод честването на 100 години независима Полша; атаките на унгарското правителство срещу евреи и еврейски институции; оправдаването от Доналд Тръмп на деснорадикалните и антисемитски демонстрации в Шарлътсвил и на нападението в Питсбърг.

Възраждане на мита за световния еврейски заговор

Който сега е изненадан, очевидно е бил сляп за случващото се. Докато спорадичните изблици на ислямистки антисемитизъм предизвикаха поредица от изследвания и допитвания за отношението на мюсюлманите към евреите, американските и европейските десни популисти повтарят като мантра за някакъв световен еврейски заговор. Според тях, за сегашното мюсюлманско нашествие в Европа виновни са главно евреите!

От Вашингтон до Будапеща отново се изравя старата мистификация на антисемитизма: гоненията на евреите през първата половина на 20-и век - от погромите в Русия до масовите убийства в нацистките лагери на смъртта - се оправдават с т.нар. "Протоколи на мъдреците от Цион". Легендата за някакъв международен заговор на евреите днес се завръща - евреите, видите ли, искали да подпалят икономически войни, да заробят обикновения човек, да разрушат християнските ценности и да заличат националната идентичност! Виктор Орбан, Найджъл Фараж, съюзниците на Марин льо Пен, Доналд Тръмп и различни републикански сенатори, хората от "Алтернатива за Германия" подхващат отново измислицата за някакъв световен еврейски заговор. На тази измислица стъпват и нападките срещу Ален Финкилкраут в Париж: "Франция е наша, а не на еврейски предатели като теб".

Протоколите на мъдреците от Брюксел

През последните години нямаше други антисемитски кампании с така ясно дефинирани цели като тази на Виктор Орбан срещу унгарския евреин Джордж Сорос. В започващата кампания за европейските избори, партията на Орбан "Фидес" отиде още по-далеч: Орбан призовава унгарците не само да гласуват за неговата партия, за да защитят Унгария от еврейската заплаха - той напада онова, което, според него и партията му, било инструмент за глобално подчинение на Унгария, а именно Европейската комисия начело с Жан-Клод Юнкер. На плакат, който много напомня на злостните карикатури с евреи от едно време, под ухилените до зъби Сорос и Юнкер се мъдри надпис: "Ти имаш право да знаеш какво крои Брюксел". Орбан започва съвсем открито антисемитска кампания срещу ЕС, който той смята за инструмент на световния еврейски заговор.

От няколко седмици се дискутира дали "Фидес" действително има място в голямата Европейска народна партия, към която се числи също и Жан-Клод Юнкер. По-неотложен обаче е въпросът дали Унгария - такава, каквато в момента е тя - има място ЕС?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти седераст

    107 9 Отговор
    А защо всички евреи мразят нас, белите хора?

    ЗАЩО???

    Коментиран от #27, #29, #31, #39

  • 2 Това е

    89 7 Отговор
    Защото ни мразят. И ние го усещаме и ЗНАЕМ. И си патим много лошо от схемите им.
  • 3 К. за БХК на евреина Сорос

    78 3 Отговор
    Името ми казва всичко.
  • 4 Бял хетеросексуален мъж

    79 6 Отговор
    Кога евреите ще спрат да ни мразят?
  • 5 много в добре

    78 5 Отговор
    Каква хубава платена статия
  • 6 Окупирана Германия

    70 5 Отговор
    Статия на Еврейското Велле.
  • 7 Голям е Орбан Великан

    76 6 Отговор
    "Орбан започва съвсем открито антисемитска кампания срещу ЕС, който той смята за инструмент на световния еврейски заговор."
  • 8 Идлер

    57 4 Отговор
    Не можах да ги довърша .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 чичо Гошо

    29 2 Отговор
    Никола М. Николов "Световната конспирация".
  • 11 Семит

    45 3 Отговор
    Жидът да върне частния Федерален Резерв на САЩ.
  • 12 Идлер

    5 13 Отговор

    До коментар #9 от "писна ми":

    За пръв път чувам че има народ -маналите
  • 13 Хасан

    58 5 Отговор
    Проблема не са в евреите а в религията им според която евреите са богоизбран народ и всички останали трябва да им служат

    Коментиран от #30

  • 14 Хитър Петър

    60 5 Отговор
    Щом има толкова гонения на евреи, от Римската империя, през средновековието, включително в Испания и Англия и после в Русия и Германия, значи нещо не е наред. Не могат да са виновни за всичко, но и не може да са невинни за всичко. В крайна сметка не може всички евреи да са еднакви , Сорос например не е желан в Израел.
  • 15 Жорката

    11 39 Отговор
    Хех еврейте били виновни... Не приятелчета грешката е във вашия телевизор!!!! Не забравяйте, че дори в приказките вампира не може да влезе в къщтата без да бъде поканен ;)

    Коментиран от #24

  • 16 Хаджи хаджи Българин

    48 2 Отговор
    А Макрон за кого работи!? Той от къде дойде! И защо не е подсъдима баба му за педофилия! Нали четете и сте информирани?
  • 17 Mорук

    55 7 Отговор
    Чифутите са умни нагли миризливи и лукави живеещи на чужд гръб пиявици,не случайно са с очила и бомбета всички неволи започват от тях,
  • 18 LCI

    8 52 Отговор
    Ужасно и много жалко е това, че фантазиите за световна конспирация и свързания с тях антисемитизъм и до днес блуждаят в нечии объркани умове!
    ХОРА! - стига омраза, расизъм, нацизъм и антисемитизъм! Не осъзнавате ли, че всичко това Ви разяжда и трови мислите Ви! Не се "хранете" с омраза и простотии, защото всичко това е свързано с едно от най-големите престъпления в историята на човечеството - ХОЛОКОСТА!
    Не мога да си обясня как може да има толкова ненавист към невинни хора!

    Коментиран от #46

  • 19 Animal

    9 44 Отговор
    Кафявата чума, расизма и омразата срещу невинни хора, за съжаление, все още не са напълно отминали, и владеят нечии умове! Жалко, че освен у нас, също и по света все още се срещата антисемитските безумия!

    Коментиран от #22, #25

  • 20 ЯХУДИ

    28 3 Отговор
    Всички ни мразят
  • 21 аааа

    10 49 Отговор
    Всички некадърници се оправдават с евреите!Нищо ново!
  • 22 JPower

    52 10 Отговор

    До коментар #19 от "Animal":

    Значи хората от 2 хиляди години мразят евреите и това е безумно???!!! Не ти ли идва на ум,че нещо с тия евреи не е наред....??? Гонени са от Европа, Азия и Африка....

    Коментиран от #26

  • 23 Яхуди

    30 3 Отговор
    дойдохме от Африка и се настанихме в Палестина.
  • 24 Boxer

    37 2 Отговор

    До коментар #15 от "Жорката":

    Ще ми обясниш ли, на кого световната икономика е задлъжняла с 300% и откъде тоз човек ги е взел тез пари за да ги даде на света?
  • 25 Boxer

    16 1 Отговор

    До коментар #19 от "Animal":

    Ще ми обясниш ли, на кого световната икономика е задлъжняла с 300% и откъде тоз човек ги е взел тез пари за да ги даде на света?
  • 26 аааа

    9 56 Отговор

    До коментар #22 от "JPower":

    Ами точно от 2000 г. насам неграмотни евреи НЯМА!Умни,работливи и способни!Това са евреите!А нали се сещаш ,че твоите деди са скачали от клон на клон тогава!Още тогава евреите са били елита на света!

    Коментиран от #40

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 месара

    31 1 Отговор
    дойче веле,........., не, благодаря!
  • 29 Kurti

    1 10 Отговор

    До коментар #1 от "Анти седераст":

    Mojebi mislish tuka shtoto si zabluden,,byl chovek,,koe ti e bylo?
  • 30 Kurti

    2 9 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    Za,,bogoizbran narod,,si prav.pishego i v biblyta drigoto obache si go chel v korana
  • 31 Вла

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "Анти седераст":

    Много е относително това с цвета на кожата...
  • 32 Киро домусбабаит

    48 5 Отговор
    Като евреите правят карикатури и усмиват други общности -няма проблем, свобода на словото! Като някой усмее евреин - това е антисемитизъм! Да им *е*б*а мръсната мам*а на евреите!

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Да живее България

    24 5 Отговор
    Само не разбирам защо още има равенство между Сорос и евреите това е малоумно и не са виновни за това евреите освен това Орбан е защитник на евреите и е говорил че имигрантите създават омраза към тях и е един от най-големите съюзници на Израел какво по-голямо доказателство от това че не е антисемит това е гнусна лъжа на Сорос на която явно вярват почти всички
  • 35 шегаджии бол

    3 15 Отговор

    До коментар #32 от "Киро домусбабаит":

    правиш ли разлика между шега,карикатура,присмиване и омраза с призиви за смърт на невинни хора кога някоя шега или карикатура за евреите е било антисемитизъм отделно че например карикатури на Мохамед в Израел са подсъдими

    Коментиран от #42

  • 36 стоян георгиев

    13 29 Отговор
    евреите са проблем за посредствените,за некадърните,за предателите .за тях е проблем образования ,успелия в трудна среда,проблем е тоя дето не предава ,за другите обаче евреите са един достоен народ с огромни постижения за цивилизацията ни въпреки че е малък такъв и хиляди години живя във враждебна среда пример са как се запазва род ,език култура и родина.ние българите може много да научим от еврете,но уви мършата и у нас стана много повече от читавия народ.
  • 37 Руска поговорка

    49 8 Отговор
    ”Евреинът винаги ще ти каже какво лошо са му направили, но никога няма да ти каже защо са му го направили„.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ГосТ

    24 6 Отговор

    До коментар #1 от "Анти седераст":

    Защото това е в религията им. От малки и през целия им долен живот са учени да мразят белите и да се опитват да мамят. Проблема идва от тази толерантност към хората, които те мразят. Не ние не сме Христос. Тези които пречат,мразят и мамят-вън от Европа.
  • 40 ГосТ

    23 4 Отговор

    До коментар #26 от "аааа":

    Какъв елит бе ? Продажни и миризливи паразити. Само силен антибиотик е спасението,или за си ходат в "най развитата" страна в света при останалата част от "елита"
  • 41 Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец

    28 6 Отговор
    ЕВРЕИТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО ЛОШО В СВЕТА
  • 42 Мъхаммет АЛИ

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "шегаджии бол":

    Само един юмрум и готово
  • 43 Планът

    20 7 Отговор
    Калерги за унищожаването на Европа напълно се потвърждава от днешните събития,а той е вече на сто години.Евреите нямат научно мислене.Няма евреиски учени.Това е мит,който те сами раздухват.

    Коментиран от #49

  • 44 Илюминати Илюминати!

    19 3 Отговор
    Е ми ако сега ми кажете че това е звездата на Дейвид се гръмна. Това не е звездата на Дейвид!!! А пентаграмата на дявола!!!! Онзи козел с женско тяло и крака на козел!!! Седнал в медитираща поза!!! И Пентагона има същата пентаграмата. Папата е демон. Черната папа също. Как не ги взривиха в 2001.

    Коментиран от #47

  • 45 Бачо Киро

    24 2 Отговор
    Отделният евреин може и да е свестен. Определен кръг от тях обаче? Както и да го погледнеш, гонени са от хиляди години, навсякъде по света. Всички други криви, те прави? Няма такива филми в природата...
  • 46 дали са фантазии

    26 1 Отговор

    До коментар #18 от "LCI":

    Я прочити "Световният еврейски заговор" не на кой да е ,а на Хенри Форд и сравни действителността в която живеем/вкл. и т.нар финансова криза от 2008г и как бе разрешена в полза на кого и за сметка на кои/ и описаните еврейски прийоми от Форд!!!Аз намирам повече от сериозно съвпадение!
    Не случайно най краткият виц е-евреин работник!

    Коментиран от #50

  • 47 Бачо Киро

    11 2 Отговор

    До коментар #44 от "Илюминати Илюминати!":

    Знаеш ли частта ПЕНТА от думата пентаграм какво означава? Чифутската е с ШЕСТ все пак... ПЕНТАгонът пък викаш са скрит пентаграм без лъчовете, за камуфлаж. Символи, дяволи и щуротии... Не е нужно да вярват в глупости за да са световни изроди...

    Коментиран от #48

  • 48 Киро-Бачо Киро

    14 1 Отговор

    До коментар #47 от "Бачо Киро":

    Петте лъча са също еврейски-петте сина на Ротшилд.

    Коментиран от #51

  • 49 ГосТ

    16 1 Отговор

    До коментар #43 от "Планът":

    Безочливото плагиатство на Айнщайн е съпоставимо само с това на Нютон. Пръснати като злокачествени разсейки по земята,се хранят с труда и ума на обществата.
  • 50 Бат Вал

    26 0 Отговор

    До коментар #46 от "дали са фантазии":

    Хенри Форд още в началото на миналия век е казал: "изолирайте 50-те най-богати евреи, и всички войни ще спрат!". Който се чуди защо евреите мразят всички останали, нека да попрочете малко тяхната книга Талмуда...
  • 51 Бачо Киро

    7 1 Отговор

    До коментар #48 от "Киро-Бачо Киро":

    Абе доста по-старо е от синовете на Ротшилд...
  • 52 Логика

    12 0 Отговор
    Ако има някой, който да се прави на сляп, то това е авторът на статията Мартин Гак. Явно той умишлено се движи седмица назад, защото вече е ясно, че Финкилкраут е бил обиждан от араби мюсюлмани и крайно леви?! Авторът се опитва да ни внуши нещо съвсем друго?! Отново главната цел е манипулация!!!
  • 53 Гост

    15 0 Отговор
    Прочетете Протоколите на Сионските мъдреци. Всичко е там вътре. Писани са преди 150 години, а сякаш са писани за сегашното време.

    Коментиран от #56

  • 54 Гост

    22 0 Отговор
    Кой се въртял търговията с роби в Османската империя знаете ли? Партията на Младотурците е била партия основно от дьонмета, знаете ли какви са дьонметата? Кой извършва зверствата при превземането и опожаряването на Стара Загора знаете ли? На Сюлейман паша знаете ли му истинското име? Луканов, Станишев, Тодор Вълчев, Ст. Софиянски, Филип Димитров знаете ли каква кръв носят? Дали съсипване на България през последните 30 години е дело само на местни крадливи елити или всичко се дирижира отвън?
  • 55 Иванов

    3 19 Отговор
    Не подкрепям омразата на база раса и вяра. Евреите са мразени само от хора, които подсъзнателно се приемат за по- низши от тях, усещат силата на разума им и се страхуват от тях. На тези им препопъчнам да четат Тора и ще си вдигнат нивото и тогава ще видят, че даволът не е толкова черен, а е обратното.
  • 56 стоян георгиев

    2 15 Отговор

    До коментар #53 от "Гост":

    сионските мъдреци е фалшификат бе убавец.тва е все едно да четеш том и джери и да си правиш изводи за котките и мишките.ама от разбирачи.ти вземи прочети историята на аинщаин,нилс борн,прочети библията и евангелието все евреиски творения.

    Коментиран от #57, #61

  • 57 Иванов

    5 10 Отговор

    До коментар #56 от "стоян георгиев":

    Евангелието е византийски сбирток от Тора плюс налудничави изисквания от човеците да са по- съвършени от Твореца. Две хиляди години това никой не го е постигнал, защото е невъзможно. А е невъзможно защото сме полуанунаки и полу маймуни. Като рапнеш две ракии се виж в огледалото и ми пиши какво си видял.

    Коментиран от #62

  • 58 Иванов

    4 5 Отговор
    По- различни от нас са само потомците на брата на Моше- Аарон, които са били свещенници на Бога и визирам само коените, но не и левитите като цяло.
  • 59 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    11 1 Отговор
    Какъв мит е това бре?огледаите се от векове сме под юдеиско робство..как няма един празник на които да се раздават пари кои колкото иска а само робите да дават и задлъжняват
  • 60 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 4 Отговор
    Ах, каква наглост, някои си позволявят да мразят БОГОИЗБРАНИТЕ, вместо да им се поклонят.
  • 61 Гост

    15 0 Отговор

    До коментар #56 от "стоян георгиев":

    Преди 100 години като питали Хърбърт Уелс дали вярва в истиността на Протоколите или счита че са фалшификат отговорил: "Какво значение има след като виждаме, че всичко което е написано вътре се изпълнява?"

    Коментиран от #63

  • 62 стоян георгиев

    1 9 Отговор

    До коментар #57 от "Иванов":

    я комунист дето анализира евангелието.ти само другарю не пишеш с баба ти пред блока.тъпотии дето било византииски фалшификат ще си ги разправяте там на бузлуджа като се съберете.новия завет е концепция другарю.успешна и работна вече 2000 години.въпросната концепция ти е дала възможност днес въпреки че си комунист да ползваш екстрите на нормалните хора.тва се нарича толерантност и е база във въпросната концепция.създадена в зона дето са живяли въпросните евреи.та огледаи се у вас другарю.освен червената петолъчка всичко друго е създадено от христиняската цивилизация в стаята ти,а тя в неината си база и основа е силно повлияна от въпросните евреи.та пак ти казвам другарю ,не пишеш с баба ти пред блока!иначе ако ти се имаш за полумаимуна си е твоя работа.вие комунистите се имате и за цели маимуни,но не вменяваи тази теория на останалите от нас.

    Коментиран от #65

  • 63 стоян георгиев

    0 10 Отговор

    До коментар #61 от "Гост":

    и тва кво общо има с лъжата дето разпространявате за евреите?
  • 64 Баце

    10 1 Отговор
    Проблемът на евреите е ционизмът и..... Лихварството.
  • 65 Иванов

    10 1 Отговор

    До коментар #62 от "стоян георгиев":

    Кво християнство сънуваш бе Стоенчо??? Западът не е християнски, Западът и щатите са МАСОНСКИ и моторът на тази технологична цивилизация е Луцифер. Разбира се поемаш с технологиите и джендеризъм, инцест и други содомитски практики. Много не си наясно с реалността!!!

    Коментиран от #69

  • 66 Иванов

    8 1 Отговор
    Всъщност и целият ни икономически, финансов и политически елит също са МАСОНЯЦИ. Който иска да пробие в живота го водят на ул. Козяк където Висшият магистър на Черното слънце на Ориента му разопакова задника и го приема в клуба на успешните и проспериращите!!!
  • 67 Jedididah

    9 1 Отговор
    Поздравявам Орбан, той много точно е определил ИЗТОЧНИКА НА ВСИЧКИТЕ ПРОБЛЕМИ - ЕВРЕОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И СОРОСОИДНИТЕ ОБРАЗУВАНИЯ С ЮДЕЙСКИ ПРОИЗХОД. В БЪЛГАРИЯ КАРТИНКАТА Е СЪЩАТА САМО, ЧЕ СИ НЯМАМЕ ОРБАН, НО ЩЕ СЕ ПОЯВИ. ПРОБЛЕМА Е ЧЕ ВСИЧКО ИЗГОВОРИНО ЗА ЮДЕЙТЕ Е ИСТИНА, НО ВСЕКИ ПРОБЛЕМ СИ ИМА СВОЕТО РЕШЕНИЕ

    Коментиран от #70

  • 68 грешник

    6 1 Отговор
    Евреите, отхвърлиха Спасителя Христос! Господ ги отхвърли, те вече не са Божия народ! Те станаха последователи на сатаната!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 стоян георгиев

    0 7 Отговор

    До коментар #67 от "Jedididah":

    всичко дето си писал е лъжа.нито орбан мрази евреите нито пък те са виновни за твоето фиаско другарю иванов.

    Коментиран от #71

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Шалом

    4 0 Отговор
    Вземете Соломон,арестуваната в Полша Поптодорова,Николай Младенов,все еврейски издънки на американска дотация.
  • 73 Аве Адолф

    3 0 Отговор
    И какво лошо има в антисемитизма ? Просто няма как някакви си либералисти да ме накарат да харесвам някого , и нито закон ни нищо друго може да ме принуди ......

    Коментиран от #74

  • 74 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #73 от "Аве Адолф":

    и кво лошо има тогава в антибългаризма?би ли ти харесало да има такъв световен стил?да те псуват и плюят даже и тия дето не са те виждали на снимка?всъщност има антибългаризъм и много от нас са го изпитвали на гърба си .

    Коментиран от #75

  • 75 Аве Адолф

    5 0 Отговор

    До коментар #74 от "стоян георгиев":

    Така е като допуснахте срещу на всеки циганин името ,да пише че е българин , просто всичката сволоч на вън приказва ,че е от България , па после питай що съм бил расист .