Отидете към основна версия

1 971 3

Мей: Сделката с ЕС отговаря на волята на британците (СНИМКИ)

  • великобритания-
  • брекзит-
  • тереза мей-
  • ес-
  • лео варадкар-
  • ирландия

Премиерът посочи, че нейното правителство никога няма да проведе втори референдум за Брекзит

Снимки: БТА/АР

Британският премиер Тереза Мей заяви пред парламента в Лондон, че проектът на правителството за сделка с Европейския съюз по Брекзит отговаря на волята на британците, изразена на референдума през 2016 г., предаде Reuters.

Мей посочи, че нейното правителство никога няма да проведе втори референдум за Брекзит.

"Няма да провеждаме втори референдум и ще се съобразим с решението на британския народ. Ще реализираме Брекзит и Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019 г.", категорична бе Мей.

Премиерът обеща също така веднага да уведоми британския парламент при евентуално постигане на сделка за Брекзит.

"Правителството ще реши какви стъпки да предприеме в интерес на Великобритания. Уверена съм, че това ще ни доближи по-близо до изпълняването на волята на британския народ, изразена на референдума. Ще дойда отново в парламента, за да го известя за резултата от преговорите", каза Мей.

Председателят на долната камара на парламента Джон Бъркоу заяви, че му е било казано да очаква изявление на правителството за Брекзит.

"Беше ми казано, че ще има изявление по въпроса най-вероятно утре", посочи Бъркоу.

В случай, че британското правителство одобри проекта за сделка за Брекзит, вероятната дата за среща на европейските лидери ще е 25 ноември, заяви ирландският премиер Лео Варадкар.

"Очевидно е, че много неща могат да се объркат днес и през следващите няколко дни, но в случай, че британското правителство изрази съгласието си с проектоспоразумението, то работната група на Европейската комисия ще може тази вечер да публикува неговия текст. При това положение е възможно или вероятно провеждането на среща на Европейския съвет около 25 ноември", посочи Варадкар.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: