Отидете към основна версия

16 867 12

Троен удар по Мей: Брекзит, оставка и независимост

  • великобритания-
  • шотландия-
  • тереза мей-
  • никола стърджън

Лейбъристите ще работят за вот по споразумението още тази седмица

Снимки: БТА/АР

Британската Лейбъристка партия, ще направи всичко възможно, за да накара правителството да подложи на гласуване споразумението за Брекзит в парламента следващата седмица, предаде Ройтерс. Това заяви Андрю Гуин, координатор на изборните дейности в партията.

"Ще използваме всеки механизъм, който имаме на наше разположение следващата седмица, за да се опитаме и принудим правителството да представи споразумението за гласуване в парламента преди Коледа", каза той, но не съобщи подробности за какви механизми става дума.

Същевременно британският министър на търговията Лиъм Фокс каза, че разговорите с ЕС за получаване на гаранции във връзка със споразумението, за които настоява британският парламент, ще отнемат време. Фокс подчерта, че всяко решение за сделката за Брекзит няма да бъде взето бързо, няма да се случи тази седмица, а след Коледа, по-някое време през Новата година.

Шотландският първи министър Никола Стърджън пък призова Лейбъристката партия да инициира в парламента вот на недоверие срещу правителството. Тогава Шотландската национална партия ще го подкрепи. Стърджън каза, че британското правителство с всеки ден става все по-нестабилно и слабо.

Според нея вот на недоверие срещу кабинета точно в този момент може да се увенчае с успех в парламента.

Стърджън освен това каза, че поддържа идеята за втори референдум за Брекзит, който ще позволи на британците да вземат по-премислено решение две години и половина след предишния референдум.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: