Отидете към основна версия

1 952 9

Германия взе лиценза на иранска авиокомпания

  • германия-
  • компания-
  • иран

Съмнения, че компанията транспортира оръжие

Снимка: БГНЕС/EPA

Германия отмени лиценза за полети на иранска авиокомпания, тъй като тя транспортира военно оборудване и персонал в Сирия и в други военни зони в Близкия изток, съобщи в понеделник външното министерство на страната, което в последно време беше подложено на силен натиск от САЩ, съобщи БНР.

Съединените щати наложиха санкции срещу иранската самолетна компания Mahan Air през 2011-а година, като заявиха, че тя е предоставяла финансова и друга подкрепа на Ислямската революционна гвардия в Иран и от тогава насам настояваха техните европейски съюзници да ги последват.

Германската забрана за авиокомпанията Mahan Air влиза незабавно в сила, посочи говорител на външното министерство на страната. Източник от правителството обаче отбеляза пред Ройтерс, че тази мярка не е сигнал, че се планира повторно въвеждане на по-широки санкции срещу Иран.

Създадена през 1992-а година като първата частна иранска авиокомпания Mahan Air е най-големият въздухоплавателен флот на страната и има полети до редица европейски страни, включително Франция, Италия, Испания и Гърция.

Посланикът на САЩ в Берлин Ричард Гренел, който отдавна възразява срещу връзките на Mahan Air с Германия, приветства забраната. "Mahan Air е превозвала терористи, оръжия, оборудване и средства до международни локации, за да подкрепя ирански терористични групи", се посочва в негово изявление.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини