Отидете към основна версия

3 278 15

Франция и Германия с мощен съюз

  • франция-
  • споразумение-
  • германия

Двете страни с мащабно споразумение

Снимка: БГНЕС/EPA

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон подписаха ново споразумение за двустранно сътрудничество, съобщи France 24.

С договорът Франция и Германия подновяват постановеното си приятелство. С това те искат да докажат, че двигателят, който управлява ЕС остава силен, докато популисти и националисти набират популярност.

Договореностите са допълнение към Елисейския договор, подписан през 1963 г., който беше крайъгълен камък в развитието на отношенията между двете страни. Новото споразумение беше подписано в германския град Аахен.

Новото споразумение регулира сътрудничеството между двете държави в областта на външната политика, отбраната и сигурността. Предвижда се подкрепа в прокарването на интересите на двете държави в световен мащаб, укрепването на тяхната конкурентноспособност и взаимодействието между обществата в двете държави.

В споразумението не са отразени много от предложенията на Франция, като създаването на единна европейска армия например.

Все пак Меркел заяви, че с развитието на обща военна култура и регулирането на търговията с оръжие, двете страни допринасят за развитието на идеята за обща европейска армия, като договорът е стъпка към такава.

Предвижда се веднъж годишно да се провеждат междуправителствени срещи, които да съблюдават изпълнението на споразумението.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: