Отидете към основна версия

2 987 4

Иран ще сдобрява Ердоган и Асад

  • иран-
  • турция-
  • сирия-
  • мохамад джавад зариф

Техеран е готов да бъде посредник при възобновяването на диалога между Анкара и Дамаск

Снимка: БГНЕС/EPA

Иран е готов да бъде посредник при възобновяването на диалога между Турция и Сирия. Това заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от ТАСС.

Смятаме, че диалогът между Турция и Сирия е в интерес на региона. Ако страните помолят за помощ, ние ще бъдем готови да влезем в ролята на посредник, каза Зариф в интервю за телевизия RT.

Той посочи, че според Техеран единственият начин да се намали безпокойството на Анкара по повод терористичните заплахи в района на турско-сирийската граница, е разполагането на правителствени сили край границата.

Не може да се допуска окупацията на граничните райони от други сили. Решението се състои в "освобождаването" от чужди сили на тези територии и разполагането на сирийската армия там. Иран заедно с Русия е готов да помогне на Турция да разреши този въпрос, каза още Зариф.

Той добави, че преди началото на процеса от Астана е имало големи разногласия между Техеран и Анкара, но след Астана са били намерени общи гледни точки и са били постигнати сериозни резултати при усилията за разрешаване на сирийския въпрос. Зариф каза още, че "военно решение на кризата в Сирия не съществува".

Турция прекрати преките дипломатически контакти със Сирия през 2011 г. заради разногласия за начините за преодоляване на кризата в страната. В момента Анкара и Дамаск на практика не контактуват или правят това чрез посредници.

Турция извърши две военни операции в Северна Сирия и е готова да предприеме трета офанзива. Анкара твърди, че целта на операцията е защитата на националната ѝ сигурност.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: