Отидете към основна версия

4 191 11

В Северна Македония арестуваха бивши министри

  • северна македония-
  • арести-
  • министри

Те са обвинени в организиране на нахлуването в парламента преди две години

Снимка: Shutterstock

Полицията в Северна Македония арестува бившият председател на парламента и двама министри от предходното правителство, съобщи радио „Свободна Европа“.

Полицейската акция е извършена по подозрения, че задържаните са свързани с нахлуването в македонския парламент през 2017 г. Според прокуратурата тези действия представляват терористичен заговор за подкопаване на конституционните ред и сигурност.

Сред арестуваните е бившият председател на македонския парламент Трайко Валяновски. Задържани още са бившият министър на образованието Спиро Ристовски и бившият транспортен министър Миле Янакиески. Те са обвинени в организиране на нахлуването в парламента на привърженици на бившото правителство преди 2 години,

Веляновски е настоящ депутат и има имунитет. Той е бил освободен часове след задържането му. Той отхвърля обвиненията срещу себе си, като в парламента все още не е пристигнало искане за премахването на неговия имунитет.

На 27-ми април привърженици на бившата управляваща партия ВМРО – ДПМНЕ нахлуха в парламента, недоволни от преговори между социалдемократите и албанските групи за обявяването на албанския във втори държавен език.

В момента разследвани по случая са 15 души. Смята се, че от партията са финансирали и планират демонстрацията, за да затруднят предаването на властта на новото правителство.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: