Отидете към основна версия

2 500 16

Системата за контрол на оръжията е пред разпадане

  • оон-
  • оръжия-
  • антионио гутериш

Антонио Гутериш призова за спазване на споразумението за ракетите

Снимка: БГНЕС/EPA

Международната система за контрол на оръжията е пред разпадане. Това обяви генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, цитиран от France 24.

Той призова Русия и САЩ да не се оттеглят от споразумението за премахването на ракети със среден обсег. Гутериш говори пред конференцията за разоръжаването на ООН.

„Един от крайъгълните камъни на дипломатическите постижения през последните 50 години е пред рухване. Ключови елементи от международната архитектура за контрол над оръжията се разпадат. Ние не можем да си позволим да се върнем към неограничената ядрена надпревара от годините на Студената война. Смятам, че страните, които стоят зад този договор, трябва да се обвържат с искрен диалог по различни въпроси, които се повдигат. Много е важно този договор да бъде запазен“, заяви Гутериш.

САЩ се изтеглиха от споразумението за премахването на ракети със среден обсег, след като неколкократно обвиниха Русия в нарушения. Русия отрича да е нарушавала споразумението. Страната отговори също с излизане. Очакват се разговори по въпроса.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини