Last news in Fakti

25 Февруари, 2019 22:30 1 498 14

Човешките права по света са в отстъпление

  • антониу гутериш-
  • оон-
  • човешки права-
  • насилие

Журналисти и активисти стават мишена на насилие

Човешките права по света са в отстъпление - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази силно безпокойство от разрастващите се ксенофобия, расизъм и нетърпимост, и предупреди, че човешките права губят почва по света, предаде AP.

При откриването на 40-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека в Женева Гутериш алармира, че гражданското общество се свива, а журналисти и активисти стават мишена на нападки и насилие. През последните три години са убити над 1000 журналисти и правозащитници, каза той. Всяка седмица през 2018 г. е имало средно четирима убити екоактивисти, отбеляза генералният секретар.

"Длъжни сме да направим повече, за да защитим защитниците и да сложим край на репресиите срещу онези, които говорят открито за злоупотребите с правата им", каза Гутериш. Не трябва да търпим възмутителната и почти пълна безнаказаност за престъпленията срещу журналисти и активисти, защитаващи човешките права и свободите, подчерта той.

Гутериш изрази тревога също от икономическото неравенство и предупреди, че се злоупотребява с данните и технологиите за лицево разпознаване. Участниците в сесията, която продължава до 22 март, ще разгледат състоянието на правата и свободите в около 30 страни, сред които Украйна, Венецуела и Сирия. Ще бъдат обсъдени теми като защитата на децата от насилие, спазването на правата на човека при борбата с тероризма и предотвратяването на изтезанията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Отворени граници за Израел

    7 1 Отговор
    Правата на подчовека са в отстъпление.
  • 3 Гинка

    12 1 Отговор
    Сега дежурният сороиден трол ще се изака, че циганите са същите като него и трябва да бъдат интегрирани.
  • 4 СНИмКАТА

    10 0 Отговор
    Гледай горе гледай няма отърване от там.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Голям прос

    16 1 Отговор
    Къде са санкциите за убийството на журналиста от Саудитска Арабия. Санкциите за инвазиите на определена държава, "световен" полицай. Не ми се изрежда, това ООН е подковано, че дрънка
  • 7 Еразъм

    16 0 Отговор
    Крайно време е светът да разбере, че не може да има права без задължения!!! И че първо са задълженията, а след тях са правата.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ванката

    7 0 Отговор
    разбира се все повече се отстъпват правата на полу-човешките същества за които сорос упорито се бори ...
  • 10 Радо

    3 1 Отговор
    26.02.2019 г. Белене. Невинен човек вече 7год. е задържан без присъда , без обвинение и без мярка задържане. Къде са правозащитниците ? Какво е това нещо право ? В България има ли такова понятие ? Адвокатите се притесняват да работят по казуса !
  • 11 Румяна Костова

    5 0 Отговор
    В ООН не вдигнаха никаква врява около убийството на журналиста,изобличил аферата с праха за пране,представян като опасно оръжие на Садам.Този журналист по стандартите на ООН не е ли човек или пък няма човешки право
    а,ако е такъв.Изглежда ,че не е интересно да се разплита нечия смърт,ако не може да се обвини за това Русия.За недотровения шпион ни надуха главите. Обикновените ,съвестни журналисти по-малко ли права имат от шпионите предатели?
  • 12 Един

    3 0 Отговор
    Когато един има по-малко права това означава, че друг има повече права! Или по-просто неудобството на едни плаща кефа на други!
    Ха честито!
  • 13 Гост

    0 0 Отговор
    Нещо да кажете за Йемен, г-н Гутериш?! Ялова организация! Импотентни! За закриване!
  • 14 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Отдавна ООН е доказало, че е една ненужна бюрократична институция! Тя съществува само поради факта, че там, точно там, става най-добрата обмяна на информации от разузнавателни служби на отделните държави ! И това "правата на човека" ми звучи също като "демокрация" - толкова кухи и без съдържание думи, че дрънчат като празна тенекия от бяло саламурено сирене - и вонят със същия аромат !!!
Новини по държави: