Отидете към основна версия

4 938 63

Порошенко: Русия се готви за война с Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • армия-
  • петро порошенко

Русия струпва сили близо до украинската граница

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че опасността от пълномащабна война между Русия и Украйна е „напълно реална“, предаде украинската агенция УНИАН.

Порошенко предупреди за риск от война след среща с военното ръководство на страната. Държавният глава посочи, че заплахата от пълномащабна война не е фикция, а напълно възможен и реален сценарий. По думите на Порошенко, Русия прави военна подготовка за това.

По информация на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа наблюдатели са забелязали струпване на танкове и артилерия в окупирания Донбас. Порошенко заяви, че подготовка за война се извършва близо до границата с Украйна – в Смоленска, Воронежка, Белгородска и Ростовска области. Москва планира пълномащабно нападение. Порошенко посочи, че украинските въоръжени сили работят за укрепване боеспособността на армията и отблъскване на евентуална атака.

Петро Порошенко посочи още, че продължава милитаризирането на окупирания Крим, където са струпани голям брой войски, бойна техника и ракети. По-рано през този месец Порошенко заяви, че войната в Украйна е от огромно значение за руския президент Владимир Путин, който мечтае за руска империя и отслабена Европа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: