Отидете към основна версия

3 010 9

Първа реч на Ким Чен Ун

  • ким чен ун-
  • северна корея-
  • реч

КНДР показа нова ракета

Новият вожд на комунистическа Северна Корея Ким Чен Ун за пръв път произнесе реч пред публика на военен парад по случай 100-годишнината на основателя на КНДР Ким Ир Сен, който е негов дядо.

В речта си, продължила 20 минути, младият Ким призова за укрепване на военната мощ на комунистическата държава.

Изразявам най-искрено уважение и отдавам чест на нашите велики другари Ким Ир Сен и Ким Чен Ир. Приветствам нашите съотечественици в Южна Корея и по целия свят, които са се посветили на обединението и процъфтяването на държавата, каза севернокорейският лидер. Ние ще постигнем окончателната си победа, подчерта Ким Чен Ун, посочвайки с ръка десетките хиляди военнослужещи, участващи в парада. Множеството приветства думите му с радостни викове и пожелания за дълголетие.

Осведомителните агенции предават, че младият Ким е бил облечен в черен костюм стил Мао Цзедун и че по време на речта той рядко е вдигал поглед от написания текст.

В Пхенян се състоя зрелищен военен парад за 100-годишнината от рождението на основателя на комунистическата диктатура в Северна Корея Ким Ир Сен.

Севернокорейската телевизия показа преминаването на хилядите войници с развети червени знамена под звука на барабаните.

Неуспешното извеждане на спътника "Кванмьосон 3" не е повлияло на обстановката в столицата на КНДР, отбелязват агенциите. Присъстващите на парада военни, граждани, студенти и ученици са празнично облечени и полагат планини от цветя пред мозаечното пано на Ким Чен Ир и пред многобройните му статуи.
В цяла Северна Корея се провеждат тържествени събрания и концерти. Организират се изложби и прожекции на филми за знаменателното събитие.

На парада севернокорейските власти показаха за пръв път пред обществеността нова ракета.

Военни анализатори от Япония и Южна Корея заявиха, че показаният на парада екземпляр може да е модификация или пък нов модел. Според тях той превишава по размери аналозите си, които са на въоръжение в армията на КНДР. За специалистите е трудно да определят каква е ракетата и заявяват, че са необходими допълнителни проучвания, за да се каже дали това е нова севернокорейска междуконтинентална балистична ракета.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини