Last news in Fakti

12 Април, 2012 13:20 1 957 0

Култът към династията Ким

  • ким ир-сен-
  • северна корея-
  • култ-
  • ким чен – ун-
  • ким чен-ир-
  • комунизъм
Култът към династията Ким - 1
Стенопис с великия вожд

Колко силен е култът към Ким Ир-сен, великият вожд на Северна Корея и основател на династията, която днес стои начело на тоталитарната страна?

Провъзгласен за „вечен президент“ и считан за нещо като божество, Ким Ир-сен развива краен култ към личността си, докато държи юздите на властта. Дори рожденият му ден е национален празник, а смъртта му се отбелязва в продължение на няколко дни.

От 18 години вождът, който тласка страната в лоното на комунизма след Втората световна война, но постига забележителен икономически прогрес, не е между живите. Но това не пречи името му да се превъзнася почти до свещен ранг. В тази връзка е изстрелването на спорната ракета – носител в орбита.

CNN провери какво е отношението към лидера в разговор със случайни минувачи на площада в Пхенян, където стои статуята му. Групата западни журналисти получава специално разрешение да проведе интервютата, тъй като не е позволено да се снима или разпитва дори случаен минувач на улицата. Посочват им група от млади жени – работнички във фабрика.

„Ким Велики е нашият баща“, отговаря едната, а спътничката и допълва: „Ние сме едно семейство, той ни даде силната социалистическа държава, защото бе роден“.

Стотици хора се стичат пред гробницата на вожда, леейки сълзи по кончината му. Синът му  Ким Чен – ир, който почина изненадващо пред декември, е наричан с по-лаконичното „скъпият  президент“.

Двамата мъже може и да са мъртви, но продължават да живеят във всеки друг смисъл. В атеистичната комунистическа страната сравнението им с божества не изглежда пресилено.

Ким Ир – сен има около 40 000 статуи в страната. Неговото име носят стотици сгради, както и най-големият университет, най-дългият булевард и най.-големият площад в Пхенян. След смъртта му  стандартният Грегориански календар е заменен с нов, чието начало е рождената му дата – 15 април 1912 година.

Днес начело на страната стои третият представител на династията Ким – младокът и западен възпитаник Ким Чен – ун. Той ще трябва да се справя с все по-надигащите се критики за нарушения на човешките права, потъпкване на правата и свободите на хората и т.н.

Така че въпросът колко още династията ще остане на власт все по-често ще бъде задаван.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА