Отидете към основна версия

3 172 15

Меркел: Идеята за самолетоносач на ЕС е добра

  • ангела меркел-
  • самолетоносач-
  • латвия-
  • самолетоносач

Позициите на Берлин и Рига за конфликта в Украйна съвпадат

Снимка: БГНЕС/EPA

Позициите на Берлин и Рига за конфликта в Украйна и ситуацията около Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег съвпадат.

Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел на съвместна пресконференция в Берлин с премиера на Латвия Кришянис Каринш, цитирана от ТАСС.

"Ние, разбира се, обсъдихме отношенията с Русия", каза канцлерът. "Напълно споделяме позицията за конфликта в Украйна, както и по други въпроси, например излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег заради нарушеното от Русия споразумение", посочи Меркел.

"Говорихме за дезинформацията, с която ни се налага да се борим, както в Латвия, така и в Германия", каза канцлерът.

Каринш изтъкна, че ЕС "трябва да говори на един език, да се придържа към едно мнение спрямо такива страни като Русия", които, според него, "нападат ЕС, европейските ценности и се опитват да внесат в него разкол чрез дезинформация". "Трябва да запазим сплотеността, за да можем да бъдем истински противовес на това", посочи Каринш.

На пресконференцията Меркел каза още, че европейската отбранителна политика в никой случай не може да замени НАТО, но трябва винаги да се осъществява в рамките на алианса. "В центъра на внимание в разговорите ни бяха въпроси, свързани с ЕС и стоящите пред него проблеми", каза Меркел.

"Заявих още веднъж от името на Германия, че европейската отбранителна политика в никой случай не може да замени НАТО, но трябва винаги да се осъществява в рамките на НАТО", подчерта канцлерът и констатира, че "европейският отбранителен ландшафт засега е твърде раздробен".

Меркел каза също, че одобрява идеята за създаване от ЕС на собствен самолетоносач. С такава инициатива по-рано излезе председателката на германския Християн-демократически съюз Анегрет Крамп-Каренбауер.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Меркел: Подкрепям зелената енергия, но...

    Германският канцлер Ангела Меркел изрази подкрепа за младите хора, които не отидоха на училище, за да протестират срещу политическото бездействие по к ...
    02.03.2019
    2 613
    2
  • Германия затваря границите, ако...

    Новият председател на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер не изключва затварянето на германските граници в случай на нова мигр ...
    12.02.2019
    14 678
    34
  • Меркел: Браво, разузнавачи!

    Германският канцлер Ангела Меркел похвали работата на Федералното разузнавателно управление (БНД), на церемонията по официалното откриване на новата ц ...
    08.02.2019
    5 493
    4
Новини по държави: