Отидете към основна версия

6 319 9

Призив: ЕС да прояви разбиране към Великобритания

  • ирландия-
  • брекзит-
  • великобритания-
  • лио варадкар

Ирландският премиер призова Брюксел да бъде склонен за по-дълго отлагане на Брекзит

Снимка: БГНЕС/EPA

Лидерите на Европейския съюз трябва да бъдат склонни за по-дълго отлагане на Брекзит, ако Великобритания фундаментално преосмисли подхода си за Брекзит, заяви ирландският премиер Лио Варадкар, цитиран от Reuters.

Варадкар предупреди, че има нарастващ риск от Брекзит без сделка, след като вчера британските депутати отхвърлиха за трети път споразумението на премиера Тереза Мей с ЕС за излизане на Великобритания от блока.

"Ирландия положи големи усилия да се подготви за Брекзит без сделка. Никой обаче не трябва да подценява трудностите, които ще създаде той за всички нас, включително и за Великобритания. Не е ясно дали Великобритания разбира напълно, че Брекзит без сделка е реална възможност. Възможността за Брекзит без сделка нараства", подчерта Варадкар.

Ирландският премиер ще се срещне следващата седмица с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Еманюел Макрон. Срещата с Макрон ще бъде във вторник в Париж, а с Меркел - в четвъртък в Дъблин.

Очаква се на двете срещи да бъде обсъден развоят с Брекзит на фона на опасенията във връзка с въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: