Last news in Fakti

1 Април, 2019 06:30 9 313 20

Брекзит: семето на разрухата вече е посято

  • брекзит-
  • великобритания-
  • тереза мей-
  • ес

Брекзитът изяде главите на двама британски министър-председатели, а накрая ще изяде и децата си

Брекзит: семето на разрухата вече е посято - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Брекзитът изяде главите на двама британски министър-председатели, а накрая ще изяде и децата си - както повечето революции. Той е вирус-убиец, който опустошава политическата система на Острова, пише Барбара Везел.

Място за злорадство тук няма. Но абсурдното представление, което ни беше изнесено при третия опит за приемане на сделката за Брекзит, завършил отново с поражение за Тереза Мей, ни кара да изпитваме известно задоволство. Ако - с подкупи, заплахи или обещанието ѝ да подаде оставка - британската министър-председателка беше успяла да прокара това споразумение, в очите на мнозина тя все още можеше да изглежда като героиня. Сега обаче е ясно, че Мей загуби всичко - битката си за някакъв регулиран Брекзит, поста си и доверието на хората.

Върхът на лицемерието

Върхът на лицемерието пък беше достигнат, когато няколко души от редиците на торите и най-остри критици на британската министър-председателка, вкл. хардлайнерът Борис Джонсън, се обърнаха на 180 градуса и решиха да подкрепят сделката с Брюксел. Те просто бяха надушили предстоящата смяна на властта, след като Тереза Мей предложи да подаде оставка.

Всички те твърдят, че се водят от интересите на страната, но мислят най-вече за собствените си интереси, за кариерата и инвестиционните си фондове. Но също и битката на Тереза Мей беше преди всичко за партията ѝ, а не за гражданите. В обръщението си към депутатите, в което ги призова да подкрепят споразумението, тя говори за благото на Великобритания, но имаше предвид само торите.

Все още ли Мей не е разбрала, че нейната партия отдавна я е захвърлила на бунището на историята? Тя продължава да упорства, а цялата тази драма се превръща в нещо средно между театър на абсурда и треторазряден футбол. Същите консервативни политици отхвърлят втори референдум за Брекзит като недемократичен, но в същото време не намират нищо нередно в това парламентът да гласува дотогава, докато не бъде постигнат резултат, който да им харесва. Мнозинството британци не би трябвало да наблюдават всичко това така безучастно. Но очевидно този народ е по-търпелив, отколкото изглежда.

Все още има изход

Ако парламентът в понеделник успее да постигне някакъв компромис, който Тереза Мей или нейният заместник представят още тази седмица в Брюксел, а ЕС направи усилие да надскочи собствената си сянка, може да бъде предотвратено най-лошото - твърд Брекзит още на 12 април с всички последици от това за бъдещите отношения.

Изминалите две години бяха един безкраен стрес за всички участници, засили се усещането за непредсказуемост и предстояща катастрофа. Напускането на ЕС се оказа доста деструктивно начинание, а битката за постигане на договор, който трябва да регламентира бъдещите търговски отношения между Великобритания и ЕС, ще бъде не по-малко трудна задача.

Брекзитът показа всички слабости на системата на Острова и безмилостно разголи слабостта на политическата класа. Правителството не е в състояние да управлява, защото е напълно разединено. Поведението на Тереза Мей е катастрофално - тя не е склонна на никакви компромиси и не умее да кове мнозинства. Упорството е единственото ѝ оръжие.

Консервативната партия мисли само как да запази властта и се оставя да бъде водена от националистическо-идентитарни идеологии. Начело на лейбъристите пък е старата марксистка гвардия, чиито светоглед е замръзнал някъде около 1975 година. И двете партии не са в състояние да се преборят с кризата, породена от Брекзит. Дори в последната минута да бъде намерен някакъв що годе разумен компромис, посятото в политическата система семе на разрухата ще покълне. Брекзитът отслабва политическия център и подсилва крайните политически сили, а гласът на фанатиците започва да заглушава този на умерените политици.

Дилемата на ЕС

Брекзитът вече провали двама министър-председатели. Накрая той ще изяде и децата си, както и другите революции преди него. Брекзитът действа като вирус-убиец, който опустошава политическия ландшафт на Великобритания. И ЕС се страхува той да не зарази и други. Точно това ще бъде и залогът, когато на кризисната среща на върха след 10 дни се решава дали британците да не получат още един последен шанс. ЕС трябва да реши за себе си какво иска - да сложи ужасен край на сагата с Брекзита, или да продължи ужасът безкрай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3333

    60 16 Отговор
    Европа не трябва да ги оставя да се измъкват безнаказано, защото рискува и други държави да последват британците. През последните години англичаните бяха най разглезеното дете на Европа, време е да получат урок. Никакви отстъпки. Трябва да им се стъжни живота.

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Mорук

    38 4 Отговор
    Този път ми хареса Дойче зеле,особено това за лицемерието на ингилизите ,вън на всичко английско
  • 4 Аз да ви

    47 1 Отговор
    Англетата винаги са били гадни и двулични. И назад в историята да погледнеш същото....А какви ли други злини могат да се очакват от тях в бъдеще?
  • 5 плевен

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "3333":

    Какво значи "...измъкнаха се безнаказано"? ЕС не е затвор нито приют за африканци. На нас ще ни строят приюти за мигранти, а не на тях. не ги мислете англичаните. На грешния гроб плачете.
  • 6 John Doe

    27 3 Отговор
    Аз много искам да ги махнат от ЕС без да имат никакви преференции. Ще се зарадвам много да се върнат Българските роби от там и да им се наложи на онези изедници сами да си изкарват хляба в тяхната си държава. Да им затворят някоя друга голяма фирма, да избягат инвеститорите от тяхната надута нация. Още нещо, най сетне да спрат да вкарват английкси коли в България!

    Коментиран от #9

  • 7 Pinokio

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "3333":

    Откъде да се измъкват, ЕС не е затвор. Или може би трябва да им пратим направо танковете като 1968ма в Прага. А че островитяните не знаят какво искат, ама го искат веднага е очевидно за всички.
  • 8 критик

    3 6 Отговор
    Горе-долу вярно написана статия, но не трябваше авторката да обижда футбола, който все пак англичаните са го измислили. Не са чак толкова много великите неща като футбола, които са дали на света.
  • 9 Доктор Ох Боли

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "John Doe":

    .... то .... английски коли вече няма...... волана е десен само... ха хаха... Умни хора са създали Евро Съюза... и член 50 е специално за Великобритания.... и така..
  • 10 Бракзит

    7 3 Отговор
    Брекзит - грандиозната победа на Путин!
  • 11 доктор Гейроп

    11 0 Отговор
    Англия има много грехове към целия свят...колониализъм, войни,подтискане на национано-освободителни движения,поддържане на диктаторски правителства,а специално за нас българите..всичко това се въплъщава и консолидира в едно име-лорд Дизраели-Биконсфийлд. Винаги идва Видьовден.За кого по-рано,за кого по-късно! Сега ингилизите ще плащат за греховете си,подобно на древния Вавилон-Великата блудница!
  • 12 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    Така е като пенсионирахте Джеймс Бонд!!!!!Последните серии и той се шашна кой , какво,къде и защо е забъркал кашите , които го изпращат да духа.
  • 13 пенко

    3 3 Отговор
    На мен английския хумор ми харесва повече от германските вицове!
  • 14 Но очевидно

    6 0 Отговор
    "Но очевидно този народ е по-търпелив, отколкото изглежда." - да се чете "е по-тъп, отколкото изглежда"
  • 15 Reptile

    4 1 Отговор
    Ако ингилизте нямаха колонии щяха да са по-зле от нас. Изключително раболепна и некадърна пасамина. При всичкото смукане от колонии векове наред, сега се оказва, че нищо не функционира нормално, че политическата класа е по-некадърна и нашите треторазрядни политици. Единстветното, с което се справят, е да избират подходящ костюм и подходящо засукани фрази, с които да кажат на избирателите си, че НЕ ИМ ПУКА ЗА ТЯХ...
    Трябва да излязат, а още на другият ден ЕС да ги запука с мита и ограничения... до ПЪЛЕН СРИВ на самодоволната измет, която тормози целият ЕС прокарвайки мирканските интереси тук!

    Коментиран от #16, #17

  • 16 43refgb

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Reptile":

    То щото е много лесно да колонизираш. Един пиклив остров успява да пороби кажи-речи цяла южна Азия, та дори и Австралия барабар с Океания, които са буквално на другия край на света! Обаче викаш за нищо не ставали англичаните, а?
  • 17 ТОЧКАТА

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "Reptile":

    Мое да си толкова глъм бе....ПФУУУ....ТЕ имат ЗАКОНИ ОТ 400 г КОИТО ДЕЙСТВАТ!!!!И ги СПАЗВАТ...Имат ОЩЕ, най голямата колония в света,УПРАВЛЯВАТ 20% ОТ ФИНАНСИТЕ НА СВЕТА И 80%!!!!ОТ ТЕЗИ НА ЕС!!!!Те измислиха ОФШОРКИТЕ и сума ти УПРАВЛЕНСКИ ПОХВАТ В СВОЯ ПОЛЗА.....И как се управлява УСПЕШНО колония!!!!Явно ние ,,имаме,,опит...!!Британското посолство е второто по реализирани успешни намеси в българия.....даже и директо назначване на БРИТАНСКИ ПОДАНИЦИ....или забрави,,ПОДАНИЦИ НА КОРОНАТА,, /или нещо подобно в митниците.
  • 18 Доктор Ох Боли

    0 0 Отговор
    .... ха хаха.... тука като влезна без да съм пил ... са упиянявам... ха ха ха....аааааааааа.... Управлявали 80% от финансите на Евросъюза... ха ха ха.... викаш и по 10% за Германия и Франция.... та станаха 100% ... ха хаха..... иначее Англия си е сила...
  • 19 Господин

    3 1 Отговор
    Гледам тука водещи клавиатурни икономисти предричат страшни времена за ОК. Драги съмишленици, аз предлагам преди да "оправим" Англия и ЕС да пробваме с нашата кочина. Англичаните не ги мислете, тяхната демокрация съществува от векове, докато нашата е от 30-на години. Мислете за апартаменти,министри,кметове,обществени поръчки, политически партии и т.н. Англия е достатъчно силна икономически, с голямо влияние както в САЩ така и в много други части на света. Докато ние сме на командно дишане от ЕС. С ракия в ръка пред телевизора и компютъра, с вилица за кебабчета от 35 ст. в другата, псувайки жената, само ще сънуваме да сме като Англия в криза. Пък и те са на такова равнище, защото обществото и народът им не е съставен предимно от полуграмотни олигофрени, така че не ги мислете.
  • 20 ира

    2 0 Отговор
    Със зъби и нокти Брюксел се опитва да оправдае атрономическте си заплати и привилегии, като наказва всяко инакомислие. Не знаех че ЕС е доживотен затвор. А Великобритания е оцеляла столетия, нека да не мислим ,че ще тъгува за Жан-Клод Юнкер и Мими Габриел...