Отидете към основна версия

1 659 9

Социалистите печелят вота в Испания

  • испания-
  • социалисти-
  • народна партия

Крайната десница влиза в парламента

Снимка: БГНЕС/EPA

Социалистите спечелиха предсрочните избори в Испания. Анализатори отбелязват, че крайната десница влиза в парламента за първи път след свалянето на режима на Франко.

При преброени почти 100% от бюлетините социалистите печелят 29 на сто от гласовете и 123 места в парламента. Народната партия ще има двойно по-малко представители в новия парламент и ще разполага с 66 депутати. Центристите от „Гражданите“ ще разполагат с 57 мандата, с 42 депутата ще е лявата коалиция „Подемос“.

Крайната десница също ще бъде представена - партия "Вокс" печели 24 места. Петима каталунски лидери, които в момента се намират в затвора, също бяха избрани за депутати.

Лидерът на социалистите Педро Санчес заяви, че ще се стреми да сформира проевропейско правителство. Анализатори посочват, че предстоят тежки и дълги преговори за сформирането на нов кабинет. На Социалистите и „Подемос“ не им достигат 11 места, за да сформират мнозинство в парламента. Тази коалиция ще води несигурен кабинет на малцинството. Коалицията между социалистите и „Гражданите“ ще е трудна. Центристите се противопоставят на включването във властта на каталунските сепаратисти. От своя страна Педро Санчес посочи, че предпочита да търси диалог с лидерите на Каталуния.

Основен приоритет на социалистите ще бъде спазването на конституцията и осигуряването на социална справедливост.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: