Last news in Fakti

29 Април, 2019 08:41 1 611 9

Социалистите печелят вота в Испания

  • испания-
  • социалисти-
  • народна партия

Крайната десница влиза в парламента

Социалистите печелят вота в Испания - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Социалистите спечелиха предсрочните избори в Испания. Анализатори отбелязват, че крайната десница влиза в парламента за първи път след свалянето на режима на Франко.

При преброени почти 100% от бюлетините социалистите печелят 29 на сто от гласовете и 123 места в парламента. Народната партия ще има двойно по-малко представители в новия парламент и ще разполага с 66 депутати. Центристите от „Гражданите“ ще разполагат с 57 мандата, с 42 депутата ще е лявата коалиция „Подемос“.

Крайната десница също ще бъде представена - партия "Вокс" печели 24 места. Петима каталунски лидери, които в момента се намират в затвора, също бяха избрани за депутати.

Лидерът на социалистите Педро Санчес заяви, че ще се стреми да сформира проевропейско правителство. Анализатори посочват, че предстоят тежки и дълги преговори за сформирането на нов кабинет. На Социалистите и „Подемос“ не им достигат 11 места, за да сформират мнозинство в парламента. Тази коалиция ще води несигурен кабинет на малцинството. Коалицията между социалистите и „Гражданите“ ще е трудна. Центристите се противопоставят на включването във властта на каталунските сепаратисти. От своя страна Педро Санчес посочи, че предпочита да търси диалог с лидерите на Каталуния.

Основен приоритет на социалистите ще бъде спазването на конституцията и осигуряването на социална справедливост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    17 2 Отговор
    Путин е купил изборите,нема кой друг да е.

    Коментиран от #2

  • 2 впхд

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Това чака и нас наесен.

    Коментиран от #6

  • 3 джендъризация

    4 6 Отговор
    Тоя "Педро" много ми прилича на приятел на чичо Сорос, но не съм сигурен...
  • 4 Соц ли

    8 1 Отговор
    Само за отбелязване, че тези така нар. социалисти там не са баш социалисти, поне не в смисъла в който го възприемаме тук. Не че харесвам тукашните, но онези там са пълна деградация, както и в другите страни наоколо. Изобщо там лявото в политиката е доста изопачено, като много други неща, дори и дясното.

    Коментиран от #7

  • 5 Големия Хур

    11 1 Отговор
    Да се учат нашите социалисти и да слушат какво казаха Испанските социалисти: Ще съставим Проевропейско правителство което да направи Европейския съюз по силен
  • 6 Петър

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "впхд":

    И месец май може да стане.
  • 7 антисоросоид

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Соц ли":

    Много си прав. В Европа социалистите са деградирали двуполови същества купени от сорос. Те са виновни за нашествието на ислямските бежанци в Европа заради своята то л ер а с ти я. Европейските десни са истински десни а не като в българия слуги на сорос и с обратни наклонности
  • 8 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ДА ПОИГРАЕМ НА " ТРОНОВЕ" !!! НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ,КОЙ ТРАЛАЛЮГА ОТ ДНАСТИИТЕ ЩЕ ВЗЕМЕ ВЛАСТТА- ..." ЖЕЛЯЗНАТА БАНКА " Е ТАЗИ ,КОЯТО РЕШАВА ...-И ЩЕ- "СМАЖЕ"- ВСЕКИ КОЙТО И СЕ ПРОТИВОПСТАВИ-- Е МОТОТО НА СЕРИАЛА -...АКО ИМАТЕ АКЪЛ ДА РАЗБЕРЕТЕ !!! ФИНАНСИРАНЕТО НА ТЪПИЗМА Е ОТ......???????
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: