Отидете към основна версия

872 1

Нови кръвопролития в Сирия

  • нови-
  • кръвопролития-
  • сирия
Снимка EPA, БГНЕС

Нови кръвопролитни сражения между правителствените сили и дезертьори, преминали на страната на бунтовниците, избухнаха в Сирия, съобщи "Ройтерс". Това стана преди днес да пристигне  новият ръководител на наблюдателната мисия на ООН, норвежкият генерал Роберт Моод.

При боевете са загинали най-малко 10 души от дезертьорите в района на Дамаск, според Сирийската обсерватория за правата на човека, която съобщи и за сблъсъци край президентски дворец до Латакия и в района на Идлиб. Силите за сигурност са убили четирима цивилни в провинциите Дамаск и Идлиб.

Насилието започна в момент, в който ливанската армия съобщи, че е заловила три контейнера с оръжие от Либия, предназначено за въстаниците, които се опитват да съборят режима на президента Башар Асад. В товара е имало тежки картечници и снаряди, според източник от ливанските сили за сигурност.


Ген. Моод, назначен от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, ще оглави екипа от 300 международни наблюдатели на организацията. Той ще се опита да проконтролира примирието, наложено на 12 април с плана на специалния пратеник на ООН и АЛ Кофи Анан. Правителството и бунтовниците обаче вече на няколко пъти нарушиха примирието.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Кървав атентат в Дамаск

    Две експлозии окървавиха центъра на сирийската столица Дамаск тази сутрин, предаде АП. Според агенцията няколко десетки души са убити и ранени. ...
    10.05.2012
    1 035
    0
  • Химическите оръжия на Сирия с неясна съдба

    Докато съпротивата в Сирия стяга примката около лидера Башар Асад, западните сили се чудят дали диктаторът няма да изгуби контрол над опасните хими ...
    04.05.2012
    1 616
    1