Last news in Fakti

10 Май, 2012 10:11 993 0

Кървав атентат в Дамаск

  • сирия-
  • експлозия-
  • бомба

Две експлозии окървавиха центъра на сирийската столица Дамаск тази сутрин, предаде АП.

Според агенцията няколко десетки души са убити и ранени.

АФП потвърждава, че не може да даде точно броят на пострадалите. Според държавната телевизия атентатът е дело на терористи.

Телевизионни кадри от мястото на инцидента, случил се на главен път в южната част на града, показаха разпокъсани тела и разрушени автомобили. Над района се издига гъст дим.

Дамаск е под контрола на лоялните на президента Башар Асад военни. Това обаче не е гаранция за столичани. През последните седмици опозицията редовно атакува близкото предградие Дума.

На 27 април бомбен атентат отне живота на 9 души, а други 26 бяха ранени.

От началото на протестите срещу управлението на президента Башар Асад в Сирия загинаха между 9 и 10 хиляди души. Конфликтът в страната продължава вече повече от година, въпреки че в страната са разположени наблюдатели от ООН.

Основната опозиционна група в Сирия заяви, че зад кървавите експлозии в столицата, отнели живота на десетки хора, стои режимът на президента Башар Асад. "Зад това стои режимът", настоя Самир Нашар от Сирийския национален съвет, цитиран от АФП.

Според него целта на нападенията била да изпрати ясно послание към наблюдателите на ООН, че са под заплаха, докато стоят в страната. Той също така изтъкна, че режимът опитва да създаде впечатлението, че се бори с "терористи".

„Категорично осъждаме днешните атентати в Дамаск, довели до десетки убити и ранени. Изразяваме искрените си съболезнования към близките на жертвите в двете тежки експлозии“, заяви в изявление говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева. „През последните дни насилието в столицата, както и в други сирийски градове, ескалира. Тези събития доказват за сетен път спешната необходимост от пълното прилагане на Плана на Кофи Анан, както и на Резолюции 2042 и 2043 на Съвета за сигурност на ООН, за да се осигури мирен преход в страната. Още веднъж настоятелно призоваваме българските граждани да напуснат Сирия незабавно, докато това все още е възможно. След днешните взривове и крайно влошената ситуация по сигурността всяко оставане в Сирия  ще бъде изцяло на отговорността на съответния гражданин“, допълва тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА