Отидете към основна версия

2 863 39

САЩ предупреждават Европа: Русия иска да ви контролира

  • рик пери-
  • северен поток-2

Вашингтон е против строителството на газопровода "Северен поток-2"

Снимка: Shutterstock

САЩ са против строителството на газопровода "Северен поток-2", който според Вашингтон ще засили влиянието на Русия върху външната политика на страните от ЕС. Такова мнение изрази американският министър на енергетиката Рик Пери на бизнес форум, посветен на енергетиката, в Брюксел, информира ТАСС.

Ние сме против използването на енергията с цел принуда на страните. Оставаме надеждни доставчици на газ. Затова сме на мнение, че получаването на газ от САЩ е много привлекателна алтернатива за европейските страни. По тези причини ние сме срещу строителството на "Северен поток-2", а също така "Турски поток", каза той.

По думите му 11 европейски страни зависят от руския газ за до 75 процента от общия си внос.
Този проект ще помогне на Русия да получи още по-голямо влияние върху европейската външна политика, допълни той.

Проектът "Северен поток-2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровода с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Стойността на строителството се оценява на 9,5 милиарда евро, а пускането на газопровода в експлоатация се очаква до края на 2019 година.

Съоръжението ще заобикаля транзитните Украйна, Беларус, Полша и другите източноевропейски и балтийски страни през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: