1 Август, 2019 11:45 4 802 34

САЩ vs. "Северен поток-2" - война без край

  • северен поток-2-
  • газопровод-
  • газпром-
  • турски поток

Според администрацията на Доналд Тръмп газопроводът ще засили икономическото влияние на Русия в Европа

САЩ vs. "Северен поток-2" - война без край - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Комисия към Сената на САЩ одобри проект, който планира налагането на санкции на компании и хора, замесени в строежа на „Северен поток-2“, който според администрацията на Доналд Тръмп ще засили икономическото влияние на Русия в Европа, предава Reuters.

Комисията за Международни отношения към горната камара на Конгреса е одобрила проекта „За защита на европейската енергийна сигурност“ с 20 гласа „за“ и 2 "против".

За да добие пълна сила на закон, проектът ще трябва да бъде одобрен от Сената, Камарата на представителите и президента Доналд Тръмп. Един от инициаторите на идеята – сенатор Тед Круз, заяви, че „Русия и в миналото е ползвала енергоизточниците за свое оръжие“.

Проектът „Северен поток-2“, който е почти завършен, се ръководи от руския държавен гигант „Газпром“, като половината от средствата са дадени от германските компании Uniper и Wintershall, англо-холандската Shell, австрийската OMV и френската Engie.

Санкциите на Вашингтон биха могли да засегнат и други енергийни проекти, сред които е „Турски поток“.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рушнаците ще

    12 54 Отговор
    гризнат бахура

    Коментиран от #2

  • 2 доктор Джустис

    14 45 Отговор

    До коментар #1 от "рушнаците ще":

    Крайно време е!

    Коментиран от #21

  • 3 Очко

    15 53 Отговор
    Мурзилките пак ще бъдат прецакани.
  • 4 огин

    66 9 Отговор
    Кви са тия, че да ми приемат закон за защита на европейска енергийна сигурност??????? Този закон може да си го наврът нейде, Тук не САЩ и САЩ не управляват европа, Предлагам ЕС да приеме закон за контрол върху начина на изразходване на средствата в САЩ, ако същия не е одобрен от ЕС , Мелания и щерката на рошавия да поемат отговорност на колене пред цялото население на ЕС , а може и рошавия

    Коментиран от #24

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хасан

    46 7 Отговор
    Европа ще трябва да си плаща данък спокойствие ..едно време Сащ беше колония на Европа а сега Европа е колония на Сащ
  • 7 Гост

    33 4 Отговор

    До коментар #5 от "америка ераково образувание":

    нормално, нали ако вкараме по евтина газ много държави ще икономисат от производство , допълнително ще влезнат пари в Русия.
    САЩ като въобще не участваща в този процес как да иска да се развива?
    Я виж ако всички гласуваха да купят по 10 самолета от САЩ други лиги щяха да текат.
  • 8 Гост

    7 43 Отговор
    Сочен бахур за монголите ! Американския газ е с 30% по евтин . За едва година се е увеличило 4,5 пъти неговото потребление. Очаква се до следващата година да се удвои в сравнение с 2019.

    Коментиран от #14, #15, #18

  • 9 НАТОфоб

    37 4 Отговор
    САЩисаните са тъпанари и ще си смучат пръста. След като такива световни компании са вложили парите си ,то тия малоумници от САЩ ще гледат като плъх в трици.
  • 10 Нормален

    5 34 Отговор
    Успех на САЩ!Нека докарат северната кочина до фалит.

    Коментиран от #13

  • 11 Све

    37 3 Отговор
    КЪДЕ ИЗЧЕЗНА ДЕМОКРАЦИЯТА, СВОБОДНИЯ ПАЗАР, ПРАВАТА НА ЧОВЕКА….. …… КРАСИВИТЕ НИ ПРЕДСТАВИ ЗА ЕВРОПА И СВЕТА ???????????
  • 12 гост

    6 22 Отговор

    До коментар #5 от "америка ераково образувание":

    Я пак кой бил казал , че е полезен ???? Освен шефовете на 2-3 компании , дето чакат тлъсти печалби ??? Даже новата шефка на ЕК (германка ако си пропуснал) , Манфред Вебер , шефа на най-голямата група в Европарламента (също германец , ако и това си пропуснал) и бъдещата заместничка на Меркел след 2 години казаха , че най-важната им задача е да спрат този корумпиран и вреден проект !!! На всяка цена !!!

    Коментиран от #19

  • 13 Све

    38 2 Отговор

    До коментар #10 от "Нормален":

    Според американски, еврейски и германски аналитици, САЩ още не искат да разберат , че са загубили благодата , в който живяха благодарение на втрората световна война. САЩ вървят към гибел заедно с техните слуги. Предишните опити не поучиха България
  • 14 онзи

    25 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Взимай кофите с които сипвате на прасето,то вече няма нужда от хранене...и отивай да ги пълниш с евтина американска газ...
  • 15 един от всички

    36 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Ако американската газ е по-евтина,те просто щяха да я предложат на пазара,и все от тях щяхме адф купуваме,и никакви Северни или южни потоци нямаше да им пречат,ако ще още сто потока да има...Но защо искат силово да спрат тези потоци,а след това да предложат своята цена? Ти как мислиш -дали е наистина по евтина,или далеч по-скъпа? Да не е ,откакто им дадохме двата от Тецовета,само от тях токът е 4 пъти по-скъп отколкото този от АЕЦ. Сети се сега и защо спряха строежа на АЕЦ Белене. Ако ти е трудно да разбереш,трудно някой може да ти помогне.

    Коментиран от #17, #27

  • 16 Соросоидите VS обществото

    12 2 Отговор
    Война докат не свършат парите на соросоидите. Или на гражданското общество!
  • 17 Има много неизвестни

    18 1 Отговор

    До коментар #15 от "един от всички":

    Когато петрола е скъп, тяхната газ може да е икономически изгодна да я таралянкат към Европа. Обаче когато петрола дойде в нормални цени, тяхната газ става непродаваема. Затова искат да ни набият договори, да може да е сигурно че вечно ще ни гърбят, без значение от цената на петрола.
  • 18 Опа трочик

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Я кажи тези цени, па ние сами ще изчислим птоцентите. Я дай данните за потреблението, па ние сами ще изчислим процентите. Да не се окаже.че се удвоява от 0.5% на 1% потребление? И ако утре цената на петрола поевтинее още, на краварите газта ще поевтинее ли или ще я купуваме като Ф16 на десеторни цени?
  • 19 Опа тролче

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Я дай цитат на тяхните изказвания от някоя западна медия. Че така си остават само тролски лъжи.

    Коментиран от #34

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Да го д@ хаш 7424

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "доктор Джустис":

    Мдаа време ти е
  • 22 Барчо

    23 2 Отговор
    Абе щом сте толкова загрижении, дайте ни два пъти по-евтина газ от руския и няма да го помиришем даже. Руския газ де! Ще ползваме само американски. И за нефта същото важи. Само американски нефт и газ. Евтин и качествен. Аз съм за!!! И Северен поток 2, 3, 4 ...... сами ще отпаднат. Също и Турския поток няма да вирее. По времето на Тато беше точно така. Щом искате да сме с вас, помагайте. Евтин газ и нефт за БГ, както и отворени пазари за нашите стоки от лека, тежка промишленост и селско стопанство. Да не говорим за оръжейната промишленост на какво ниво беше. Така разбирам аз да се возим на една лодка. Другото е грабеж.

    Коментиран от #25

  • 23 FtF

    17 2 Отговор
    Ми ЕС да наложи санкции за стената с Мексико и високите мита спрямо Китай.
  • 24 No Exit from Brexit

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "огин":

    Европа ( Германия ) предложи контрол върху печатането на пари точно преди десет години, когат САЩ и Англия банкрутираха. Но не им се получи. Това беше единствения начин за излизане от кризата - печатане на пари, ниска лихва, евтин кредит. Тогава смениха германския шеф на Европейската централна банка с Марио Драги, и ЕЦБ включи печатницата на пълни обороти. На мен тогава ми стана ясно, че когато ножът опре до кокъла, Европа / Германия се подчинява на САЩ.
  • 25 Хрониките на Евразия

    4 16 Отговор

    До коментар #22 от "Барчо":

    Американският газ се продава в Европа за 110 долара за 1000 куб м. Руският за 150 долара .
    България купува руски газ за над 250 долара !

    Коментиран от #32

  • 26 ПУТИН

    4 6 Отговор
    Браво! България и българският народ, стоят плътно зад решенията на братята ни от САЩ!
  • 27 Гост

    2 4 Отговор

    До коментар #15 от "един от всички":

    Ама какво има да ми разсъждаващ наизуст като цените ги има черно на бяло . Отвори коя да е енергийна борса в Европа . И е крайно време да научиш ,че не се казва Природната газ ,а се казва Природният газ и се членува Газът ,а не газта.
  • 28 Хахаха

    8 1 Отговор
    Безгласните еврогейци пак ще наведат главици и ще се примирят. Интересно защо чифутските номера не вървят пред Рдоган....
  • 29 Голем смях

    2 11 Отговор

    До коментар #5 от "америка ераково образувание":

    Не народите на Европа,а няколко алчни европейски гиганта искат да продават руска газ на Европа и да печелят на гърба на европейците.САЩ са в правото си да ги санкционират щом така смятат.Нито ще ги стрелят нито ще ги убиват.Никой не им забранява да си строят патока.Просто ще загубят едни пари за сметка на други.Да си правят аритметиката.
  • 30 snail

    13 1 Отговор
    A света кога ще ги осъди за избиването на цялото индианско население на Америка! По голям геноцид и по войнолюбив народ от Тръмпистите няма!
  • 31 Румяна Костова

    11 1 Отговор
    Миналото, в което е Русия е използува енергоизточниците за свое оръжие е доста обширно понятие. Защото още по време на студената война Русия продава газ на Европа, пък не е обърнала нито една Западна държава да стане член на Варшавския договор. И не е упражнявала натиск при взимане на политически решения Защо ли ще почне да, го прави точно сега?
  • 32 Румяна Костова

    9 2 Отговор

    До коментар #25 от "Хрониките на Евразия":

    Искате да кажете, че европейските компании, вложили огромни средства в Северен поток са глупаци, а Вие сте умникът?
  • 33 ПЕНКО

    10 2 Отговор
    УВАЖАЕМИ КОНГРЕС НА САЩ ...УВЕРЯВАМ ВИ -НЯМАТЕ ГЛИСТИ И ТЕНИИ ...ТОВА /ПРОСТО/ Е СРЕДЕН ПРЪСТ ОТ ИЗТОК !!!!!!!!!!!!
  • 34 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Опа тролче":

    Манфред Вебер, водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Европейската комисия (ЕК) на предстоящите европейски парламентарни избори, възнамерява да предотврати изграждането на газопровода „Северен поток 2“ между Русия и Германия.

    „Аз съм против този проект, това не е в интерес на Европейския съюз (ЕС)", заяви политикът в интервю за полската медия Polska Times.

    На Вебер, който понастоящем е представител най-силната партия в Европейския парламент, се приписват най-добри шансове за поста на председател на ЕК, който в момента е зает от Жан-Клод Юнкер. „Като ръководител на Европейската комисия ще използвам всички възможни правни средства за предотвратяване на Северен поток 2“, добави той.

    Още в началото на март в интервю за полския Newsweek Вебер отхвърли „категорично“ проекта. !!
    Новият председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен предполага, че газопроводът „Северен поток 2“ крие в себе си опасността от твърде голяма зависимост на Евросъюза от руски енергоносители. "Съществува опасност от твърде голяма зависимост от руски енергоносители. За да се диверсифицира снабдяването с енергия, са важни другите видове енергия… Необходима ни е конкуренция, и сме длъжни да отчитаме интересите на нашите източни съседи", каза Фон дер Лайен в интервю за в. „Билд“ !!!!
    Толкова стига ли ти ??!!!