Отидете към основна версия

1 022 6

ООН: Социалните медии се използват за фанатизъм

  • крайстчърч-
  • омраза-
  • оон-
  • антониу гутериш-
  • джамия

Публичното говорене загрубява, каза Гутериш

Снимка: Shutterstock

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че се стреми към изготвянето на глобален план за борба с нарастващата реч на омразата, по време на посещение в новозеландска джамия, където десетки богомолци бяха убити при нападение през март, предаде "Ройтерс".

Гутериш посети джамията Ал Нур в южния новозеландски град Крайстчърч, където стрелец изби повече от 40 души на 15 март в едно от нападенията срещу две джамии, отнели живота на общо 51 души.
Извършителят, който е австралиец, изповядващ идеята за превъзходство на бялата раса, е обвинен в убийство на повече от едно лице и в опити за убийство.

"Речта на омразата се разпространява и публичното говорене загрубява", каза Гутериш в слово пред джамията. "Социалните медии се използват като платформа за фанатизъм. Всички ние трябва да демонстрираме солидарност в отговор на това опасно надигане на омразата", посочи още той.

Гутериш добави, че е възложил на специалния съветник на ООН по предотвратяване на геноцид да сформира екип, който да работи върху глобален план за действие срещу речта на омразата. Посещението на Гутериш в Нова Зеландия става на фона на подготвяната от министър-председателката Джасинда Ардърн среща във Франция за глобална подкрепа в битката срещу насилието, изразявано онлайн.

Гутериш по традиция прави посещение в мюсюлманска държава по време на свещения месец рамазан като израз на солидарност, но този път реши да отиде в Нова Зеландия в светлината на неотдавнашното масово убийство.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Трябва да избегнем нова Студена война

    Лидерите на различните държави трябва да покажат мъдрост, за да избегнат нова Студена война. Това заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, ц ...
    06.06.2019
    1 661
    6
  • Психиатрична експертиза за касапина в Нова Зеландия

    Обвиняемият за нападението срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч ще бъде подложен на психиатрична експертиза, съобщи Би Би Си. Целта на ...
    05.04.2019
    1 910
    11
  • Забраниха автоматите в Нова Зеландия

    Забрана на автоматите и полуавтоматичните оръжия въвежда Нова Зеландия. След стрелбата в Крайстчърч, при която загинаха 50 души, бяха отправени призив ...
    21.03.2019
    1 620
    6
  • Героят от Крайстчърч

    48-годишният афганистанец Абдул Азис Уахабзада става свидетел на кървавия атентат в една от джамиите на Крайстчърч и смело се изправя срещу убиеца Бре ...
    19.03.2019
    4 411
    51