Last news in Fakti

14 Май, 2019 13:02 951 6

ООН: Социалните медии се използват за фанатизъм

  • крайстчърч-
  • омраза-
  • оон-
  • антониу гутериш-
  • джамия

Публичното говорене загрубява, каза Гутериш

ООН: Социалните медии се използват за фанатизъм - 1
Снимка: Shutterstock

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че се стреми към изготвянето на глобален план за борба с нарастващата реч на омразата, по време на посещение в новозеландска джамия, където десетки богомолци бяха убити при нападение през март, предаде "Ройтерс".

Гутериш посети джамията Ал Нур в южния новозеландски град Крайстчърч, където стрелец изби повече от 40 души на 15 март в едно от нападенията срещу две джамии, отнели живота на общо 51 души.
Извършителят, който е австралиец, изповядващ идеята за превъзходство на бялата раса, е обвинен в убийство на повече от едно лице и в опити за убийство.

"Речта на омразата се разпространява и публичното говорене загрубява", каза Гутериш в слово пред джамията. "Социалните медии се използват като платформа за фанатизъм. Всички ние трябва да демонстрираме солидарност в отговор на това опасно надигане на омразата", посочи още той.

Гутериш добави, че е възложил на специалния съветник на ООН по предотвратяване на геноцид да сформира екип, който да работи върху глобален план за действие срещу речта на омразата. Посещението на Гутериш в Нова Зеландия става на фона на подготвяната от министър-председателката Джасинда Ардърн среща във Франция за глобална подкрепа в битката срещу насилието, изразявано онлайн.

Гутериш по традиция прави посещение в мюсюлманска държава по време на свещения месец рамазан като израз на солидарност, но този път реши да отиде в Нова Зеландия в светлината на неотдавнашното масово убийство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    9 0 Отговор
    ООН е мафиозка структура подчинена на фащ 0% респект
  • 2 АБВ

    10 0 Отговор
    Голем праз!Отиди в църквите в Египет например,където всеки ден взривяват християни.Този мъж поне излезе с лицето си пред света,не,като онези орки,дето се крият,или взривяват.Гутиериш да не ми говори за омраза,а да види,как се пърди в джамия!
  • 3 ОКР

    4 0 Отговор
    Тези тъпаци не могат ли да разберат, че тази "реч на омразата" се дължи не на това, че на някакви хора това просто им е хрумнало или че така им харесва, а на вече дългогодишната агресия спрямо държавнот, общественото и дори и личното им пространство от определени групи хора. Само че явно това последното се приема за напълно нормално!
  • 4 куку руку ку

    7 0 Отговор
    А в Шри Ланка кога ще отиде, а в Египет при коптите? Реч на омразата предизвикват такива като тебе, папата и оня рептил- принц английски, дето неглежирате християните. Забрави как се настани в ООН-то, как баба Меркел, накара наш тиквун и външното му мекере- къдравата Сю, да подлеят вода на Ирина Бокова.
  • 5 Читател

    7 0 Отговор
    Гутериш подготвя световен план (заговор) за запушване на устите на тези,които открито говорят срещу НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД.
  • 6 Минчо

    1 0 Отговор
    Човекът на Сорос - Гутериш, иска по медиите да се говори само за толерастиа, либерастия, за любов към еднополовите и миграционните орди.