Отидете към основна версия

2 152 4

Невероятен обрат на изборите в Австралия

  • австралия-
  • избори-
  • скот морисън

Управляващите спечелиха изборите

Снимка: БГНЕС/EPA

Австралийският премиер Скот Морисън благодари на избирателите за преизбирането на консервативната му Либерално-национална коалиция при шокиращия обрат на парламентарните избори в страната, съобщава Би Би Си, цитрани от БНТ.

Пред поддръжници той заяви, че „винаги е вярвал в чудеса“, малко след като частичните резултатите от преброяването на бюлетините показаха, че партията му е на път да спечели мнозинство в парламента.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Бил Шортън от своя страна обяви, че ще напусне поста, след като призна изборната си загуба.

Първоначалните екзит пол проучвания малко след края на вота показаха, че лейбъристите имат шанс да спечелят – за пръв път от шест години.

Окончателните резултати ще станат ясни едва след няколко часа, но при 70-процента от преброените бюлетини води Либерално-национална коалиция и печели 74 депутатски места при необходими 76 мандата за мнозинство, а Лейбъристите изостават с едва 65 депутатски мандата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Австралия не иска американски ракети

    Австралия отхвърля възможността за разполагане на американски ракети на нейна територия. Това заяви австралийският премиер Скот Морисън, цитиран от ТА ...
    05.08.2019
    2 125
    12
  • Предсрочни избори в Австралия

    Гражданите на Австралия ще гласуват на предсрочни парламентарни избори на 18-ти май. Това заяви австралийският премиер Скот Морисън, цитиран от Гардиъ ...
    12.04.2019
    1 272
    2
  • Австралия го закъса за работна ръка

    Австралия обяви удължаването на ваканционно-работните визи, които се предоставят на младите чужденци, за да се справи с недостига на работна ръка в зе ...
    05.11.2018
    6 119
    16
Новини по държави: