Отидете към основна версия

23 961 131

САЩ и Русия в сблъсък за Арктика

  • сащ-
  • арктика-
  • русия

САЩ обявиха, че ще отговорят на руското влияние в региона

Снимка: Shutterstock

САЩ са започнали да действат за възстановяването на своето лидерство над Арктика и противодействие на руското влияние в региона. Това обяви съветникът по национална сигурност на американския президент Доналд Тръмп – Джон Болтън, цитиран от Fox News.

По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че страната му е отворена за сътрудничество с Русия в Арктика. В същото време той заяви, руското правителство незаконно изисква от други страни да искат разрешение за преминаването на техните кораби по Северния морски път.

„Бреговата охрана на САЩ ще помогне за противопоставяне на разрастващото се руско влияние в Арктика. Ние противодействаме и на незаконните претенции на Китай за почти арктически статут.

Ние ще построим нови ледоразбивачи. Те ще ни осигурят целогодишно присъствие в региона, като така ще отговорим на влиянието на Русия и Китай“, заяви Болтън.

Русия обяви, че твърденията на САЩ са абсурдни. Твърди се, че американските представители искат да превърнат Арктика в театър за надпревара.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини