Отидете към основна версия

7 168 35

Иран: Търпението ни се изчерпа

  • иран-
  • сащ-
  • персийски залив

Говорител на иранския Върховен съвет за национална сигурност потвърди, че няма да има преговори с Вашингтон

Иран каза на германски дипломат, пристигнал на посещение в опит да бъде запазено споразумението за иранската ядрена програма, че търпението му се е изчерпало, и призова останалите страни по сделката да изпълнят своите ангажименти след оттеглянето на САЩ, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Фарс.

Политическият директор в германското външно министерство Йенс Пльотнер се срещна вчера с иранския заместник-министър на външните работи Абас Арагчи. Германски дипломатически източник заяви, че са планирани разговори и с други ирански служители.

"В центъра на посещението на политическия директор е запазването на ядреното споразумение от Виена", заяви източникът.

"След като Иран обяви, че частично прекратява своите ангажименти по споразумението, се отваря възможност за дипломация, за да бъде убеден Иран да продължи напълно да се съобразява със споразумението", каза той.

"Ситуацията в Персийския залив и региона и ситуацията около ядреното споразумение от Виена е изключително сериозна. Има истинска опасност от изостряне . . . При това положение е много важен диалогът", заяви източникът.

Фарс съобщи, че Арагчи е казал при разговорите, че търпението на Техеран се е изчерпало.

Напрежението между Иран и САЩ се повишава след изпращането на още американски военни сили в Близкия изток. Според американски служители Техеран заплашва войските и интересите на Вашингтон в региона.

Говорител на иранския Върховен съвет за национална сигурност заяви, че няма да има преговори с Вашингтон.

По думите му служители от няколко държави са посетили Иран напоследък, "главно представлявайки САЩ", но посланието на Техеран към тях е било решително.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини