Отидете към основна версия

1 719 6

Избори, избори и пак избори в Израел

  • ликуд-
  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • авигдор либерман

Нетаняху обеща да направи всичко възможно, за да състави управляваща коалиция в следващите 48 часа

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Израелският парламент - Кнесетът - прие на предварително четене законопроект за саморазпускането си. Това става по-малко от два месеца след последните парламентарни избори в Израел, предаде ДПА.

Законопроектът беше приет с мнозинство от 65 депутати в 120-местния парламент. В същото време преговорите за съставянето на нова управляваща коалиция са в задънена улица, а до изтичането на крайния срок за премиера Бенямин Нетаняху да сформира ново управление, остават само два дни. Крайният срок изтича в сряда вечерта.

Законопроектът трябва да мине на още три четения, преди да придобие силата на закон и да отвори вратата за нови парламентарни избори, които да бъдат произведени още в края на месец август. Това ще бъде безпрецедентна ситуация, с два парламентарни вота в рамките на една и съща година.

Откакто получи мандат да състави правителство след победата си на парламентарните избори на 9 април, Нетаняху все още не е сключил споразумение с нито един коалиционен партньор.

След изборите на 9 април пътят пред него към сформирането на управляващо мнозинство сякаш беше напълно открит, а с това и към пети пореден мандат на премиерския пост. Партията му "Ликуд" спечели 35 места, толкова получи и основният ѝ конкурент формацията "Синьо и бяло". Двете партии се оказаха най-големите политически сили в силно фрагментирания Кнесет. Нетаняху обаче разчиташе на традиционните си съюзници, с които на пръв поглед имаха солидно мнозинство от 65 депутати срещу 55 депутати на опозицията.

Основният проблем обаче се оказва спорът между светската дясна партия на Авигдор Либерман и религиозните партии за закон, който ще задължи ултраортодоксалните евреи също да ходят в казармата. Сега много от учащите в ултраортодоксалните семинарии избягват службата в армията, защото се ползват с правото да я отлагат многократно.

Либерман, лидерът на партия "Израел бейтену", постави приемането на закона като условие за участието на политическата си сила в бъдещо управление. Този спор за задължителната военна служба тлее от години между светските и религиозните партии.

Партията на Либерман има пет депутати в парламента. "Шас" и "Обединен юдаизъм на Тората", двете ултраортодоксални еврейски партии, които общо имат 16 места в Кнесета, категорично се противопоставят на приемането на подобен закон. Нетаняху се нуждае и от трите партии, за да състави коалиционно правителство.

"Не си струва да отиваме на излишни избори, които да парализират страната за още половин година. Ще направя всичко възможно, за да съставя правителство в следващите дни. Има още 48 часа. Все още е възможно да бъде изпълнена волята на избирателя и да бъде сформирано ново дясно правителство, в оставащото време ще работя с всички сили, за да бъде съставено правителство", каза Нетаняху пред Кнесета.

Изказването му беше излъчено по основните канали на израелската телевизия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Решено! Нетаняху отива на съд за корупция

    Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се яви в началото на октомври на изслушване пред главния прокурор по дела за корупция, предаде Франс прес. Аге ...
    11.06.2019
    1 540
    22
  • Политическа криза в Израел! Следват нови избори

    Израелският парламент се саморазпусна и насрочи нови парламентарни избори за 17 септември, съобщи Франс прес. Кнесетът гласува тази нощ за разпуска ...
    30.05.2019
    1 254
    1
  • Израел: Твърдо с Тръмп срещу Иран

    Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази подкрепата си за политиката на американския президент Доналд Тръмп срещу иранската агресивност, предаде Фр ...
    15.05.2019
    2 284
    22
  • В Израел - правителството се отлага

    Израелският президент Реувен Ривлин удовлетвори молбата на и.д. премиер Бенямин Нетаняху за двуседмична отсрочка за съставяне на ново правителство, пр ...
    13.05.2019
    1 165
    5
  • Израел: Иран с ядрени оръжия? Никога!

    Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел няма да позволи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия, след като Техеран обяви, че преустановява ...
    08.05.2019
    5 388
    34