Last news in Fakti

28 Май, 2019 21:30 1 716 6

Избори, избори и пак избори в Израел

  • ликуд-
  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • авигдор либерман

Нетаняху обеща да направи всичко възможно, за да състави управляваща коалиция в следващите 48 часа

Избори, избори и пак избори в Израел - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Израелският парламент - Кнесетът - прие на предварително четене законопроект за саморазпускането си. Това става по-малко от два месеца след последните парламентарни избори в Израел, предаде ДПА.

Законопроектът беше приет с мнозинство от 65 депутати в 120-местния парламент. В същото време преговорите за съставянето на нова управляваща коалиция са в задънена улица, а до изтичането на крайния срок за премиера Бенямин Нетаняху да сформира ново управление, остават само два дни. Крайният срок изтича в сряда вечерта.

Законопроектът трябва да мине на още три четения, преди да придобие силата на закон и да отвори вратата за нови парламентарни избори, които да бъдат произведени още в края на месец август. Това ще бъде безпрецедентна ситуация, с два парламентарни вота в рамките на една и съща година.

Откакто получи мандат да състави правителство след победата си на парламентарните избори на 9 април, Нетаняху все още не е сключил споразумение с нито един коалиционен партньор.

След изборите на 9 април пътят пред него към сформирането на управляващо мнозинство сякаш беше напълно открит, а с това и към пети пореден мандат на премиерския пост. Партията му "Ликуд" спечели 35 места, толкова получи и основният ѝ конкурент формацията "Синьо и бяло". Двете партии се оказаха най-големите политически сили в силно фрагментирания Кнесет. Нетаняху обаче разчиташе на традиционните си съюзници, с които на пръв поглед имаха солидно мнозинство от 65 депутати срещу 55 депутати на опозицията.

Основният проблем обаче се оказва спорът между светската дясна партия на Авигдор Либерман и религиозните партии за закон, който ще задължи ултраортодоксалните евреи също да ходят в казармата. Сега много от учащите в ултраортодоксалните семинарии избягват службата в армията, защото се ползват с правото да я отлагат многократно.

Либерман, лидерът на партия "Израел бейтену", постави приемането на закона като условие за участието на политическата си сила в бъдещо управление. Този спор за задължителната военна служба тлее от години между светските и религиозните партии.

Партията на Либерман има пет депутати в парламента. "Шас" и "Обединен юдаизъм на Тората", двете ултраортодоксални еврейски партии, които общо имат 16 места в Кнесета, категорично се противопоставят на приемането на подобен закон. Нетаняху се нуждае и от трите партии, за да състави коалиционно правителство.

Избори, избори и пак избори в Израел

"Не си струва да отиваме на излишни избори, които да парализират страната за още половин година. Ще направя всичко възможно, за да съставя правителство в следващите дни. Има още 48 часа. Все още е възможно да бъде изпълнена волята на избирателя и да бъде сформирано ново дясно правителство, в оставащото време ще работя с всички сили, за да бъде съставено правителство", каза Нетаняху пред Кнесета.

Изказването му беше излъчено по основните канали на израелската телевизия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гьоринг

    9 4 Отговор
    Сапуни.
  • 2 666

    9 4 Отговор
    Най-краткият виц - евреин се къпе.
  • 3 Антиашкенази

    6 2 Отговор
    К'во ни пука за ш* чифути дето скапват нашия свят?!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ердоан

    1 0 Отговор
    Да не видят нещо от мене....плагиати
  • 6 Анти милиционер

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Стар русофил от Подмосковието":

    Всичките путинисти сте като футболисти в главата.