Отидете към основна версия

1 342 11

Европа ще помогне да се избегне нова Студена война

  • антониу гутериш-
  • студена война-
  • оон-
  • европа-
  • обединена

Дошъл е моментът в Европа да се възстанови доверието между народите

Снимка: БГНЕС/ EPA

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който получи днес наградата "Карл Велики", призова за създаване на обединена Европа, за да се избегне нова Студена война, предаде AFP.

Ако искаме да предотвратим нова Студена война", подобна на сблъсъка между американския и съветския блок в миналото, и да създадем истински многополюсен ред, се нуждаем от Обединена Европа, заяви генералният секретар в град Аахен, където получи наградата, с която е удостоен заради стремежа си да укрепва и развива многостранното сътрудничество.

"Като генерален секретар на ООН никога не съм усещал нуждата от силна и обединена Европа толкова ясно, колкото в момента", подчерта Гутериш пред събралите се, сред които беше и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Според Гутериш е дошъл моментът в Европа да се възстанови доверието между народите и политическите институции. Континентът трябва да се справи с три предизвикателства: климатичните, демографските промени и дигиталните промени. Генералният секретар на ООН стана 61-ия носител на международната награда "Карл Велики". Тя се връчва от 1950 г. на лица и институции, които са дали значителен принос за европейското единство. Миналата година тя беше връчена на френския президент Еманюел Макрон.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Трябва да избегнем нова Студена война

    Лидерите на различните държави трябва да покажат мъдрост, за да избегнат нова Студена война. Това заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, ц ...
    06.06.2019
    1 620
    6
Новини по държави: