Отидете към основна версия

1 541 22

Решено! Нетаняху отива на съд за корупция

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • реувен ривлин

Израелският премиер ще се яви през октомври на изслушване пред главния прокурор по три обвинения

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се яви в началото на октомври на изслушване пред главния прокурор по дела за корупция, предаде Франс прес. Агенцията се позовава на изявление на адвоката на Нетаняху.

Израелският главен прокурор Авишай Манделблит отхвърли в четвъртък молбата на премиера изслушването да бъде отложено.

Адвокатът на Нетаняху Амит Хадад заяви, че е трябвало молбата за отлагане на изслушването да бъде уважена, но след като главният прокурор я е отхвърлил, то той и Нетаняху ще присъстват на изслушването.

Нетаняху помоли изслушването да бъде отложено заради разпускането на парламента и произвеждането на парламентарни избори на 17 септември.

Бенямин Нетаняху не успя да сформира правителство след победата си на изборите на 9 април. Привържениците му в парламента гласуваха за разпускането му, за да не може президентът Реувен Ривлин да връчи мандата за сформиране на правителство на друг политически лидер.

По този начин се стигна до свикването на нови парламентарни избори в Израел.

Главният прокурор мотивира решението си да отхвърли молбата на Нетаняху с аргумента, че нищо не оправдава датата на изслушването да бъде променяна.

Главният прокурор вече отложи веднъж през май датата на изслушването, която първоначално бе 10 юли.

Нетаняху ще бъде изслушан по три отделни дела, по които е обвиняван в корупция, измама и злоупотреба с доверие.

69-годишният Нетаняху отхвърля всички обвинения срещу себе си и твърди, че става дума за лов на вещици.

Въпреки разследването срещу него, Нетаняху няма да бъде юридически задължен да подаде оставка, докато не бъде признат за виновен по някое от повдигнатите обвинения и на последната възможна съдебна инстанция. Това, твърдят експертите, може да отнеме години.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.

Свързани новини

  • Политическа криза в Израел! Следват нови избори

    Израелският парламент се саморазпусна и насрочи нови парламентарни избори за 17 септември, съобщи Франс прес. Кнесетът гласува тази нощ за разпуска ...
    30.05.2019
    1 255
    1
  • Избори, избори и пак избори в Израел

    Израелският парламент - Кнесетът - прие на предварително четене законопроект за саморазпускането си. Това става по-малко от два месеца след последните ...
    28.05.2019
    1 721
    6
  • Нетаняху в предизборна паника!

    Ден преди оспорваните парламентарни избори в Израел премиерът Бенямин Нетаняху каза, че губи позиции срещу центристките опоненти на неговата дясна коа ...
    08.04.2019
    2 027
    7